Duif in bladerdeeg met knolselderij

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de duifjes:

  • 8 duifjes
  • 16 bladerdeegplakjes
  • 300 g eendenlever
  • 16 plakken gerookt spek
  • 16 bladeren groene kool
  • 1 teen knoflook
  • Voor de garnituur:
  • 1 knolselderij
  • 1 dl melk
  • ½ dl room

Voor de saus:

  • Duifkarkassen
  • Notenolie
  • 50 g prei
  • 50 g wortel
  • 50 g knolselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 laurierbladeren
  • 3 dl rode wijn
  • 5 dl gevogeltefond
  • 50 g boter
  • Zout
  • Peper

Instructies

Duiven:

  • Snijd de borstfilets en de poten van het karkas.
  • Maak de poten schoon, zodat je een schoon botje overhoudt.
  • Verwijder de huid van de duivenborsten.
  • Snijd de kool in julienne en bak deze samen met het teentje knoflook tot het vocht uit de kool is verdampt en laat afkoelen.
  • Snijd de eendenlever in 16 plakjes en omwikkel deze met gerookt spek.
  • Leg op het werkoppervlak de plakken bladerdeeg.
  • Plaats hierop de boutjes met het bot aan de buitenkant van het deeg.
  • Voeg de groene kool toe aan de boutjes.
  • Plaats de pakketjes eendenlever bovenop de kool en daarbovenop de duivenborstjes.
  • Verpak het geheel in het deeg, bestrijk met eidooier en leg op een bakplaat met een silpat en laat rusten.

Saus:

  • Hak de karkassen in stukken.
  • Snijd de prei, wortel en knolselderij in brunoise (fijne blokjes).
  • Bak de karkassen stevig aan in wat notenolie.
  • Voeg de groenten toe en bak deze even mee.
  • Blus af met de rode wijn en breng aan de kook.
  • Voeg de gevogeltefond toe, breng opnieuw aan de kook en schuim af.
  • Voeg de knoflook, tijm, rozemarijn en laurier toe en laat tot 5 dl inkoken.
  • Zeef de saus, monteer met de boter en breng op smaak met zout en peper.

Garnituur:

  • Maak de knolselderij schoon en snijd hiervan plakken met een dikte van 4 mm.
  • Steek uit deze plakken cirkels van 4 cm in diameter en kook deze net gaar in gezouten water.
  • Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken op papier.
  • Maak van deze rondjes torentjes en zet deze vast met een prikker en plaats ze op een bord.
  • Kook de afsnijdsels van de knolselderij gaar in de melk met de room en pureer ze in een keukenmachine.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Duiven:

  • Bak de pakketjes met duif in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende 12 tot 15 minuten.

Garnituur:

  • Verwarm de torentjes knolselderij in een oven op 100 graden Celsius.
  • Verwarm de knolselderijsaus en breng de saus op temperatuur.

Serveren:

  • Snijd de pakketjes duif doormidden en leg ze op borden.
  • Plaats de torentjes knolselderij ernaast en trek een streep knolselderijmousseline langs de borden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de saus apart.
Dit gerecht van duif in bladerdeeg met knolselderij is een verfijnd voorgerecht dat een smaakvolle combinatie biedt. Geniet ervan!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hartige taart