Duifjes met veenbessen

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 6 jonge duiven
  • 1 kleine ui
  • 2 greepjes dragon gehakte verse
  • 1 greepje tijm-poeder
  • 2 koffielepels peterselie gehakte
  • 100 g boter
  • 2 eetlepels olie
  • 6 dunne sneden spek
  • 4 dl bouillon van gevogelte blokjes
  • 250 g veenbessen
  • 1 eetlepel suiker
  • peper
  • zout

Voor de puree

  • 1 kg aardappelen
  • 40 g boter
  • 4 eierdooiers
  • 3 eetlepels melk
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Instructies

  • De vogels binnen en buiten schoon maken.
  • Met een vork 50 g boter mals en romig kneden en daaronder verwerken : ½ koffielepel zout, peper, de geraspte ui, tijm, dragon en peterselie.
  • De duifjes van binnen en van buiten insmeren met deze gekruide boter.
  • BBind de vogels dicht en laat ze gedurende 10 minuten aan alle zijden bruinen, in 40 g boter en olie.
  • Dek de duiven dan toe met een snede spek en zet de braadpan 12 a 15 minuten in een voorverwarmde hete oven.
  • De temperatuur verlagen en het braadproces nog 10 a 15 min.
  • Op middelmatige warmte verder zetten, dikwijls met saus begieten.
  • Vooraf hebt u de aardappelen, geschild en gekookt in zout water en er een droge puree van gemaakt (zonder melk), maar met toevoeging van 2 eierdooiers, boter, muskaat, peper en zout.
  • Kneed uit deze purée 6 vogelnestjes, bestrijk die met eigeel, opgelost in wat melk, plaats deze nestjes dan op een met boter ingesmeerde ovenplaat.
  • Het touwtje rond de duiven los winden.
  • De vogels warm wegzetten, plaats de nestjes in een hete oven om ze vlug te laten goudgeel worden en tegelijkertijd op te warmen.
  • Giet de bouillon op het braadnat breng deze saus aan de kook, haal het vet af met een lepel en laat de veenbessen (na ze gewassen te hebben) gedurende 8 minuten, met wat suiker in de saus gaar worden.
  • Leg de vogels in hun nestjes.
  • Omring ze met veenbessen, die u met de schuimspaan hebt opgevist en dien de saus op in een kommetje.

Notities / Tips / Wijnadvies

Bosbessen of gepelde witte druiven kunnen de veenbessen vervangen. Ze kunnen, om tijd te winnen, vooraf gaar gekookt worden in hun siroop.
Aanbevolen wijn
een rode gecorseerde wijn: saint-emilion, cotes-du-rhone of een bourgogne.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Wild