Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- plastic folie
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram witte basterdsuiker
- 3 gram zout
- Voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- Voor de chocolade banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 70 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- 150 gram chocolade puur of melk
- Voor de afwerking:
- ½ liter slagroom
- suiker naar smaak
- Chocoladekrullen
Instructies
- Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
- Wanneer het deeg een bol gevormd heeft voeg je het zout toe en laat je de machine nog een 15 à 20 minuutjes kneden.
- Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
- Maak ondertussen de banketbakkersroom door 400 ml melk samen met de suiker aan de kook te brengen.
- Meng de resterende 100 ml melk met het puddingpoeder en de eidooier en roer dit tot een glad papje.
- Wanneer de melk kookt schenk je de melk op het papje, roer goed door en schenk alles terug in de pan en breng het geheel terug aan de kook.
- Wanneer de pudding is ingedikt schenk je hem over in een schaal en dek je de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
- Leg de folie dus rechtstreeks op de pudding.
- Laat de pudding volledig afkoelen in de koelkast.
- Voor de chocolade banketbakkersroom doe je precies hetzelfde als hierboven beschreven. Wanneer de pudding is ingedikt roer je de chocolade eronder totdat deze volledig is gesmolten.
- Schenk over in een schaal, dek af met folie en laat de pudding afkoelen in de koelkast.
- Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
- Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
- Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de rande mooi af.
- Bak de vlaai blind in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes gaar.
- Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.