Eendenborst met Gevulde Ovenappeltjes
Ingrediënten
Instructies
Voorbereiding:
- Snijd de appels middendoor, verwijder het klokhuis en besprenkel ze met citroensap.
- Snijd een klein plakje van de bolle kanten van de appels zodat ze mooi blijven liggen.
- Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel boter en plaats de appelhelften erin.
- Laat de noorderkrieken uitlekken en bewaar het sap.
- Breng het kersensap aan de kook met kaneel en 2 eetlepels rietsuiker.
- Laat het 5 minuten koken tot het licht stroperig wordt.
- Voeg dan de krieken toe.
- Vul de appelhelften met de kriekenstroop en leg een klontje boter op elke appelhelft.
- Snipper de sjalot fijn.
- Snijd een stuk sinaasappelschil in dunne reepjes.
- Pers de sinaasappelen uit.
Bereiding:
Eend:
- Verhit een braadpan zonder vet op hoog vuur en leg de eendenborsten met de velkant naar beneden.
- Bak ze 8 minuten aan om het vet uit de huid te smelten.
- Voeg zout en peper toe, draai ze om en bak ze nog 6 minuten.
- Haal de eendenborsten uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze rusten.
Saus:
- Verhit dezelfde pan en voeg 1 eetlepel boter toe.
- Fruit de fijngesnipperde sjalot gedurende 1 minuut.
- Voeg sinaasappelsap, kerrie, sinaasappelschil en 1 eetlepel rietsuiker toe.
- Laat het 10 minuten zachtjes koken.
- Breng op smaak met peper, zout en voeg witte wijn toe.
- Bind eventueel met sausbinder.
Dresseren:
- Schep een lepel kriekenragout op de borden en leg daar de eendenborstplakjes bovenop.
- Voeg twee appels toe en giet de saus ernaast.
Notities / Tips / Wijnadvies
Garneer met peterselie en serveer met aardappelkroketten.
Smakelijk eten!