Eendenborst met warme appelstroop op hete bliksem

Allerhande 2005
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappels
  • 2 zure appels bijv. Granny Smith
  • 2 zoete appels bijv. Braeburn
  • 2 sjalotten
  • 8 plakken bacon
  • 4 eendenborstfilets
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 pot gevogeltefond 380 ml
  • 50 g gedroogde cranberry's
  • 2 eetlepels boter
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 4 eetlepels appelstroop

Instructies

  • Schil de aardappels, appels en sjalotten en snijd ze in kleine stukken.
  • Breng in een pan water aan de kook met zout en voeg de aardappels, appels en sjalotten toe.
  • Kook ze afgedekt in 20 minuten gaar.
  • Bak ondertussen de plakken bacon in een droge koekenpan op zeer laag vuur tot ze knapperig zijn.
  • Leg eventueel een bodem van een springvorm op de bacon om te voorkomen dat ze krullen.
  • Kerf met een scherp mes het vel van de eendenborstfilets in ruitpatroon.
  • Bestrooi de filets met gemberpoeder, zout en peper naar smaak.
  • Bak de eendenborstfilets op hoog vuur in een koekenpan met de velkant naar beneden gedurende 5 minuten, keer ze om en bak nog 1-2 minuten.
  • Haal de filets uit de pan en laat ze rusten in aluminiumfolie.
  • Giet het overtollige vet uit de koekenpan en voeg de gevogeltefond toe.
  • Roer de cranberry's erdoor en roer de aanbaksels los.
  • Laat de saus op hoog vuur in 5 minuten inkoken tot de gewenste dikte.
  • Giet het aardappelmengsel af en voeg boter en crème fraîche toe.
  • Stamp tot een romige puree met een handmixer of aardappelstamper.
  • Verwarm de appelstroop in de magnetron gedurende 20 seconden, zodat deze vloeibaar wordt.
  • Verdeel de hete bliksem over vier borden en schep de saus in een kuiltje.
  • Steek de plakken bacon erin.
  • Leg de eendenborst naast de hete bliksem en druppel de appelstroop er als streepjes naast.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van de eendenborst en de zoete appelstroop.

Voedingswaarden

Calories: 650 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 30 g | Vet: 35 g | Zout: 2 mg | Sugar: 25 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Eend / Hoofdgerechten
Land van herkomst Nederland