Eendenborst met warme appelstroop op hete bliksem
Allerhande 2005
Equipment
- Handmixer of aardappelstamper
- magnetron
Ingrediënten
- 750 g kruimige aardappels
- 2 zure appels bijv. Granny Smith
- 2 zoete appels bijv. Braeburn
- 2 sjalotten
- 8 plakken bacon
- 4 eendenborstfilets
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 pot gevogeltefond 380 ml
- 50 g gedroogde cranberry's
- 2 eetlepels boter
- 3 eetlepels crème fraîche
- 4 eetlepels appelstroop
Instructies
- Schil de aardappels, appels en sjalotten en snijd ze in kleine stukken.
- Breng in een pan water aan de kook met zout en voeg de aardappels, appels en sjalotten toe.
- Kook ze afgedekt in 20 minuten gaar.
- Bak ondertussen de plakken bacon in een droge koekenpan op zeer laag vuur tot ze knapperig zijn.
- Leg eventueel een bodem van een springvorm op de bacon om te voorkomen dat ze krullen.
- Kerf met een scherp mes het vel van de eendenborstfilets in ruitpatroon.
- Bestrooi de filets met gemberpoeder, zout en peper naar smaak.
- Bak de eendenborstfilets op hoog vuur in een koekenpan met de velkant naar beneden gedurende 5 minuten, keer ze om en bak nog 1-2 minuten.
- Haal de filets uit de pan en laat ze rusten in aluminiumfolie.
- Giet het overtollige vet uit de koekenpan en voeg de gevogeltefond toe.
- Roer de cranberry's erdoor en roer de aanbaksels los.
- Laat de saus op hoog vuur in 5 minuten inkoken tot de gewenste dikte.
- Giet het aardappelmengsel af en voeg boter en crème fraîche toe.
- Stamp tot een romige puree met een handmixer of aardappelstamper.
- Verwarm de appelstroop in de magnetron gedurende 20 seconden, zodat deze vloeibaar wordt.
- Verdeel de hete bliksem over vier borden en schep de saus in een kuiltje.
- Steek de plakken bacon erin.
- Leg de eendenborst naast de hete bliksem en druppel de appelstroop er als streepjes naast.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van de eendenborst en de zoete appelstroop.Voedingswaarden
Calories: 650 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 30 g | Vet: 35 g | Zout: 2 mg | Sugar: 25 g