Hartige eendentaart met een goudbruine, knapperige korst gevuld met eendenborst, lever en aardappelen. De taart wordt gepresenteerd op een rustiek houten bord in een Mexicaanse keuken met kleurrijke tegels en helder natuurlijk licht, wat een warme en uitnodigende sfeer creëert.

Eendentaart met Kervelroom

Deze eendentaart met romige kervelsaus is een verfijnd gerecht dat perfect past bij feestelijke gelegenheden zoals kerst of oud en nieuw.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gr eendenborst
  • 100 gr eendenlever
  • 150 gr aardappelen
  • 20 gr boter
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 1 ½ eetlepel cognac
  • Zout en peper naar smaak
  • 300 gr bladerdeeg 6-7 plakjes, diepvries
  • 1 eidooier losgeklopt
  • 1 ½ dl slagroom
  • 2 eetlepels fijngehakte kervel

Instructies

  • Snijd de eendenborst en lever in dunne repen en bestrooi met zout en peper.
  • Schil de aardappelen en kook ze gedurende 10 minuten.
  • Snijd ze vervolgens in plakjes van 3 mm dik.
  • Bak in boter de sjalotjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg cognac toe en bak kort mee.
  • Voeg het vlees, de lever en de aardappelen toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en bewaar afgedekt in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol de ontdooide bladerdeegplakjes op elkaar uit en steek 2 ronde lappen uit (doorsnede 18 cm en 24 cm).
  • Leg de grote deeglap op een vochtige bakplaat, schep de vulling erop en laat de rand vrij.
  • Bestrijk de randen met water en bedek met de kleinere deeglap.
  • Druk de randen goed aan en bestrijk het deeg met eidooier.
  • Teken met een mesje een cirkel (doorsnede 12 cm) op de bovenkant van de taart als deksel en bak de taart 30-40 minuten in de oven.
  • Verwarm de slagroom en roer de kervel erdoor.
  • Snijd het deksel los en schenk de kervelroom in de taart.
  • Bak nog 10 minuten met het deksel erop.
  • Laat de taart 10 minuten staan voordat je hem aansnijdt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Deze rijke eendentaart gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah.

Voedingswaarden

Calories: 510 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 24 g | Vet: 32 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Eend / Hartige taart / Hoofdgerechten
Land van herkomst Frankrijk
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc Kerst