Eendentaart met Kervelroom
Deze eendentaart met romige kervelsaus is een verfijnd gerecht dat perfect past bij feestelijke gelegenheden zoals kerst of oud en nieuw.
Ingrediënten
- 300 gr eendenborst
- 100 gr eendenlever
- 150 gr aardappelen
- 20 gr boter
- 2 sjalotjes fijngehakt
- 1 ½ eetlepel cognac
- Zout en peper naar smaak
- 300 gr bladerdeeg 6-7 plakjes, diepvries
- 1 eidooier losgeklopt
- 1 ½ dl slagroom
- 2 eetlepels fijngehakte kervel
Instructies
- Snijd de eendenborst en lever in dunne repen en bestrooi met zout en peper.
- Schil de aardappelen en kook ze gedurende 10 minuten.
- Snijd ze vervolgens in plakjes van 3 mm dik.
- Bak in boter de sjalotjes gedurende 5 minuten.
- Voeg cognac toe en bak kort mee.
- Voeg het vlees, de lever en de aardappelen toe.
- Breng op smaak met zout en peper en bewaar afgedekt in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Rol de ontdooide bladerdeegplakjes op elkaar uit en steek 2 ronde lappen uit (doorsnede 18 cm en 24 cm).
- Leg de grote deeglap op een vochtige bakplaat, schep de vulling erop en laat de rand vrij.
- Bestrijk de randen met water en bedek met de kleinere deeglap.
- Druk de randen goed aan en bestrijk het deeg met eidooier.
- Teken met een mesje een cirkel (doorsnede 12 cm) op de bovenkant van de taart als deksel en bak de taart 30-40 minuten in de oven.
- Verwarm de slagroom en roer de kervel erdoor.
- Snijd het deksel los en schenk de kervelroom in de taart.
- Bak nog 10 minuten met het deksel erop.
- Laat de taart 10 minuten staan voordat je hem aansnijdt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze rijke eendentaart gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah.
Voedingswaarden
Calories: 510 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 24 g | Vet: 32 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 2 g