Elfstedenbliksem

Elfstedenbliksem van Lekker Frysk

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofperen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel(s) suiker
  • 1 kilo aardappels
  • 600 gram doorregen rookspek
  • 2 eetlepel(s) azijn
  • peper
  • zout

Instructies

  • Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen
  • Breng in de pan met de hittebron op hoog vuur 2 deciliter water met de kaneelstokjes de suiker en de partjes peer aan de kook.
  • Sluit de pan
  • Stoof ca. ¾ uur met de hittebron op laag
  • Schil de aardappelen was ze en snijd ze in vieren
  • Voeg ze aan de peertjes toe, met zonodig wat water en stoof zachtjes door tot de aardappelen en peren gaar zijn
  • Snijd het spek in plakken van ¾ cm dik
  • Bak dit op matig heet vuur aan beide kanten goudgeel, neem ze uit de pan en houd ze warm
  • Schep door de gare inhoud de azijn, peper, en het spekvet
  • Breng het geheel opsmaak en leg boven op de gebakken plakjes spek.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met roggebrood (´brea´), boter en met mosterd, om het spek mee te besmeren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Friesland / Nederland