Engelse crème
Een zijdezachte en romige Engelse crème, perfect als basis voor desserts zoals ijs, custard of pudding.
Equipment
- fijne zeef
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 500 ml slagroom
- 6 eidooiers
- 150 g suiker
- 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract
Instructies
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit.
- Doe de melk, slagroom, vanillezaadjes en het vanillestokje in een grote pan en breng langzaam aan de kook.
- Haal de pan van het vuur zodra het mengsel kookt.
- Klop in een mengkom de eidooiers en suiker samen tot een licht en romig mengsel.
- Giet een klein beetje van het warme melkmengsel bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen (tempereren).
- Voeg geleidelijk de rest van de melk toe terwijl je blijft kloppen.
- Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur.
- Roer constant met een houten lepel tot de crème dikker wordt en de achterkant van de lepel bedekt.
- Laat het niet koken, anders gaat het schiften.
- Haal van het vuur en giet de crème door een fijne zeef om klontjes en het vanillestokje te verwijderen.
- Laat afkoelen en gebruik als basis voor je vanille-ijs of andere desserts.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Gebruik deze Engelse crème als saus bij desserts zoals appeltaart, brownies of pudding, of als basis voor zelfgemaakt ijs.
Voedingswaarden
Serving: 150 ml | Calories: 200 kcal | koolhydraten: 16 g | Protein: 4 g | Vet: 14 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 14 g