Engelse Kerstkalkoen met Kastanjevulling

Engelse Kerstkalkoen met Kastanjevulling

Proef de echte Engelse kersttraditie met deze perfect gebraden kalkoen gevuld met kastanjepuree en sappig varkensgehakt. Serveer met klassieke geroosterde aardappelen en veenbessencompote voor een onvergetelijke feestmaaltijd.
Porties: 6
Bereidingstijd: 4 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 450 g kastanjepuree
  • 700 g varkensgehakt
  • 450 g geschilde en gehakte goudrenet appels
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 geklutst ei
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de kalkoen:

  • 1 kalkoen ongeveer 4,5 kg
  • 175 g boter
  • 225 g vet spek
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Bereiding van de vulling:

  • Meng de kastanjepuree, varkensgehakt, gehakte appels en fijngehakte ui in een kom.
  • Voeg het geklutste ei toe om het mengsel te binden.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voorbereiden van de kalkoen:
  • Vul de kalkoen door de vulling vanaf de nek richting borst onder het vel te schuiven.
  • Druk de vulling niet te vast aan.
  • Zet de huidflap van de nek vast met een prikkertje en vul de rest van de kalkoenholte met de vulling.

Smeren en bedekken:

  • Smeer de kalkoen in met boter en bestrooi met zout en peper.
  • Leg de plakken vet spek over de kalkoen en wikkel de kalkoen losjes in grote stukken aluminiumfolie.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Leg de kalkoen in een braadslee en bak hem 30 minuten op deze temperatuur.
  • Verlaag vervolgens de temperatuur naar 175°C en bak de kalkoen nog 2,5 tot 3 uur, afhankelijk van de grootte.

Bruin bakken:

  • Verwijder na deze tijd het folie en het spek.
  • Zet de oven op 200°C en bak de kalkoen nog 40 minuten totdat hij mooi goudbruin is.
  • Bedruip het vlees regelmatig met het braadvocht.

Laat rusten:

  • Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

Bereiding van de jus:

  • Giet het braadvocht in een grote sauspan.
  • Schep het meeste vet af en roer er twee eetlepels bloem door.
  • Voeg wat kippenbouillon toe en laat de saus zachtjes inkoken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met gepofte of (echt Engels) geroosterde aardappels (geschilde hele aardappels in de oven gaar roosteren) en natuurlijk veenbessencompote.
Wijnadvies:

Bij dit traditionele Engelse gerecht past een volle, complexe rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Shiraz. De rijke, kruidige tonen vullen de hartige smaak van de kalkoen en de vulling mooi aan.

Voedingswaarden

Calories: 610 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 52 g | Vet: 40 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kalkoen
Land van herkomst Engeland
Extra aanwijzing Winter
Feestdagen etc Kerst