Erwtensoep met Chorizo en Verse Groenten
Equipment
- soeppan
Ingrediënten
- 500 g spliterwten
- 2 laurierblaadjes
- 3 stengels bleekselderij
- 1 kleine prei in dunne ringen gesneden
- 1 kleine winterwortel in blokjes gesneden
- 1 grote kruimige aardappel in blokjes gesneden
- 2 zoete uien gesnipperd
- 200 g gerookte spekreepjes
- Versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 g chorizo in blokjes gesneden
Instructies
- Was de spliterwten in een zeef.
- Breng in een soeppan 2 liter koud water met de erwten en wat zout aan de kook.
- Schep het schuim met een spaan weg.
- Voeg de laurierblaadjes toe.
- Kook de erwten gedurende 30 minuten, regelmatig roerend om aanbranden te voorkomen.
- Snijd de bleekselderij los aan de onderkant en hak de gele blaadjes fijn.
- Bewaar afgedekt in de koelkast tot serveren.
- Snijd de rest van de bleekselderij in kleine blokjes.
- Voeg de gesneden bleekselderij, prei, wortel, aardappel, ui en spekreepjes toe aan de soep.
- Laat nog 30 minuten zachtjes koken.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Roer regelmatig goed door en voeg wat water toe als de soep te dik wordt om aanbranden te voorkomen.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de chorizoblokjes al omscheppend krokant.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Schep de soep in 4 diepe warme borden en verdeel de selderijblaadjes en chorizo erover.
- Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze stevige erwtensoep met chorizo vraagt om een volle rode wijn zoals een Tempranillo uit Spanje of een Shiraz uit Australië. De kruidige en robuuste smaken van de wijn zullen goed samengaan met de pittige chorizo en de rijke smaak van de erwtensoep.Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 46 g | Protein: 24 g | Vet: 26 g | Zout: 2.2 mg | Sugar: 6 g