Filet d'agneau en robe de filo et legumes du printemps

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1,5 kg lamsfilet
  • 12 sneetjes witbrood
  • 200 g boter
  • 20 g basilicum
  • 120 g peterselie
  • 8 g tijm
  • Vers vet spek
  • Filodeeg
  • Eidooier

LEGUMES (Groenten):

  • 150 g shii-takes
  • 500 g tuinbonen
  • 500 g doperwten
  • 4 meiknollen
  • 500 g waspeen

SAUS:

  • 1 liter lamsfond
  • 2 sjalotten
  • 5 teentjes knoflook
  • 5 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels honing
  • 100 g boter

Instructies

LAMSFILET:

  • Bak de lamsfilet kort rondom in hete boter en laat afkoelen.
  • Verwijder de korsten van het brood en maal de rest tot kruim.
  • Hak de basilicum en peterselie fijn, samen met de tijmblaadjes.
  • Meng deze kruiden met het broodkruim en de boter.
  • Snijd het verse spek in plakken en leg deze op plasticfolie.
  • Verdeel het kruidenmengsel gelijkmatig over het spek.
  • Leg de lamsfilets bovenop en rol het geheel op.
  • Laat opstijven in de koeling.
  • Bestrijk het filodeeg met eidooier en leg de opgerolde filets erop.
  • Rol het geheel in en druk de buitenkanten plat.
  • Leg ze op een bakplaat met een siliconen bakmat.

SAUS:

  • Breng de lamsfond aan de kook.
  • Maak de sjalotten en de knoflook schoon en voeg ze samen met de tijm, rozemarijn en honing aan de fond toe.
  • Laat tot de helft reduceren.
  • Passeer de fond en monteer met de boter.

GARNITUUR (Groenten):

  • Dop de tuinbonen en de doperwten.
  • Blancheer ze apart in kokend water met zout en spoel ze koud.
  • Snijd de waspeen diagonaal in dunne lange plakken en blancheer tot ze knapperig zijn.
  • Spoel ze koud.
  • Schil de meiknollen en snijd ze in batons (dunne staafjes) van 3 mm dik.
  • Blancheer ze tot ze knapperig zijn en spoel ze koud.
  • Laat de shii-takes heel als ze klein zijn, anders snijd je ze in vieren.

LAMSFILET:

  • Zet de lamsfilet in een oven van 200 graden Celsius tot een kerntemperatuur van 50 graden Celsius is bereikt.
  • Laat ze vervolgens rusten op een temperatuur van 50 graden Celsius.

SAUS:

  • Breng de saus aan de kook.

GARNITUUR (Groenten):

  • Roerbak de shii-takes in hete boter en breng ze op smaak met een snufje zout.
  • Roerbak de overige groenten in hete olie en breng ze op smaak met zout en peper.

DRESSEREN:

  • Snijd de lamsfilets in 32 stukken en leg 2 stukken op elk bord.
  • Schep de groenten en shii-takes ernaast.
  • Giet de saus over het vlees.

Notities / Tips / Wijnadvies

Dit recept combineert malse lamsfilet met een krokante filodeegkorst en diverse voorjaarsgroenten, allemaal samengebonden met een smaakvolle saus. Het gerecht wordt fraai opgemaakt voor een aantrekkelijke presentatie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Lamsvlees / Varkensvlees