Fillobladerdeegpie met appel
Aller Hande 1996
Equipment
- lage taartvorm doorsnede ca. 20 cm (liefst met losse bodem)
Ingrediënten
- 7 vellen fillobladerdeeg pak á 250 g, diepvries, Easy Bakery,
- 1 zakje walnoten 45 g, Baukje,
- 50 g zachte boter of margarine
- 75 g suiker
- 2 theelepel citroenrasp potje, Baukje,
- 1 ei
- 25 g bloem
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 4 appels Elstar,
- 1 eetlepel citroensap
- poedersuiker uit strooibus
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
Instructies
VOORBEREIDEN:
- (Van tevoren fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing).
- In keukenmachine walnoten fijnmalen. 25 g Boter, 50 g suiker, citroenrasp, ei, bloem en helft van kaneel toevoegen en geheel mengen tot samenhangende massa ontstaat.
- Appels schillen, in vieren snijden, klokhuizen verwijderen en appels in stukjes snijden.
- Besprenkelen met citroensap.
- Rest van suiker en kaneel erover strooien.
- In steelpan 15 g boter zachtjes smelten, niet bruin laten worden.
- Vorm invetten. 1 Vel fillobladerdeeg op aanrecht uitspreiden.
- Dun bestrijken met gesmolten boter.
- Ander vel deeg in 'stervorm' erop leggen en bestrijken met boter.
- Op zelfde wijze nog 3 vellen erop leggen en bestrijken met boter.
- Vorm bekleden met deegstapel, hierbij deeg iets over rand van vorm laten hangen.
- Walnotenmengsel over deeg verdelen.
- Appelmengsel erop scheppen.
- Overhangend deeg over vulling terugvouwen.
- Tot gebruik pie afgedekt in koelkast zetten.
BEREIDEN:
- Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
- Pie in midden van oven ca. 25 minuten bakken.
- Intussen in steelpan rest van boter zachtjes smelten, niet bruin laten worden.
- 2 Vellen fillobladerdeeg uitspreiden op aanrecht en bestrijken met boter.
- 1 Vel in driehoekjes van ca. 6 x 6 snijden.
- Pie uit oven nemen.
- Hele vel deeg erop leggen en hoekjes terugvouwen.
- Driehoekjes erover strooien.
- Pie terugzetten in oven en in nog ca. 15 minuten goudbruin en gaar bakken.
- Pie uit oven nemen en op taartrooster laten afkoelen tot lauwwarm.
- (Als u een vorm met losse bodem gebruikt: pie uit vorm nemen.)
- Pie bestrooien met poedersuiker en met scherp mes in 4 punten snijden.
- Eventueel serveren met vanillevla.