Foccacia met knoflook
Ingrediënten
voor de knoflookfoccacia
- 4 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 8 romatomaten of trostomaten
- 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
- 8 sneetjes foccacia
voor de kikkererwtenciabatta
- 1 blikje kikkererwten ± 400 g
- ½-1 rode peper
- 2 eetlepels basilicumblaadjes
- 4 eetlepels olijfolie
- 1-2 rijpe tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 8 sneetjes ciabatta
voor de salade
- 8 bocconcini mini mozzarellakaasjes
- 4 artisjokkenharten uit blik of - erg lekker - Carciofi van Sacla uit een glazen potje van 190 g
- 12 groene olijven
- 12 cherrytomaatjes of Pomodorino dolce van Sacla uit een glazen potje van 190 g)
- 8 sneetjes boerenbrood
- rode pesto
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg de teentjes knoflook op een bakplaat, besprenkel deze met de helft van de olijfolie en rooster de teentjes 20-30 minuten of tot ze zacht zijn.
- Voeg de tomaten, de rozemarijn en de rest van de olijfolie toe en rooster alles nog ± 15 minuten tot de tomaten zacht zijn en het velletje is gebarsten.
- Rooster de sneetjes foccacia.
- Wip het knoflook uit de schil en bestrijk de sneetjes foccacia hiermee.
- Verdeel de rozemarijntomaten erover.
- Laat de kikkererwten uitlekken.
- Maak de peper schoon (hoeveelheid naar smaak) en hak deze heel fijn.
- Hak het basilicum fijn.
- Meng de kikkererwten met de peper, het basilicum en de olijfolie.
- Halveer de tomaat en de gepelde teentjes knoflook.
- Wrijf de ciabatta in met tomaat en knoflook en verdeel het kikkererwtenmengsel erover.
- Garneer eventueel met een blaadje basilicum.
- Halveer de bocconcini en de artisjokkenharten.
- Hak de olijven fijn.
- Halveer de cherrytomaatjes.
- Rooster de sneetjes brood.
- Meng de kaas, de artisjokkenharten, de olijven en de tomaatjes en beleg de sneetjes brood hiermee.
- Garneer met een lepeltje pesto.
Notities / Tips / Wijnadvies
Vakantieherinneringen mogen altijd blijven. Nog even nagenieten met Italiaans getinte zonnige gerechten. In alle drie de recepten komen tomaten voor, want zoals Laurie Colwin schreef: 'Een wereld zonder tomaten is als een strijkkwartet zonder violen'.