Foccacia met knoflook

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

voor de knoflookfoccacia

  • 4 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 8 romatomaten of trostomaten
  • 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
  • 8 sneetjes foccacia

voor de kikkererwtenciabatta

  • 1 blikje kikkererwten ± 400 g
  • ½-1 rode peper
  • 2 eetlepels basilicumblaadjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1-2 rijpe tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 sneetjes ciabatta

voor de salade

  • 8 bocconcini mini mozzarellakaasjes
  • 4 artisjokkenharten uit blik of - erg lekker - Carciofi van Sacla uit een glazen potje van 190 g
  • 12 groene olijven
  • 12 cherrytomaatjes of Pomodorino dolce van Sacla uit een glazen potje van 190 g)
  • 8 sneetjes boerenbrood
  • rode pesto

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de teentjes knoflook op een bakplaat, besprenkel deze met de helft van de olijfolie en rooster de teentjes 20-30 minuten of tot ze zacht zijn.
  • Voeg de tomaten, de rozemarijn en de rest van de olijfolie toe en rooster alles nog ± 15 minuten tot de tomaten zacht zijn en het velletje is gebarsten.
  • Rooster de sneetjes foccacia.
  • Wip het knoflook uit de schil en bestrijk de sneetjes foccacia hiermee.
  • Verdeel de rozemarijntomaten erover.
  • Laat de kikkererwten uitlekken.
  • Maak de peper schoon (hoeveelheid naar smaak) en hak deze heel fijn.
  • Hak het basilicum fijn.
  • Meng de kikkererwten met de peper, het basilicum en de olijfolie.
  • Halveer de tomaat en de gepelde teentjes knoflook.
  • Wrijf de ciabatta in met tomaat en knoflook en verdeel het kikkererwtenmengsel erover.
  • Garneer eventueel met een blaadje basilicum.
  • Halveer de bocconcini en de artisjokkenharten.
  • Hak de olijven fijn.
  • Halveer de cherrytomaatjes.
  • Rooster de sneetjes brood.
  • Meng de kaas, de artisjokkenharten, de olijven en de tomaatjes en beleg de sneetjes brood hiermee.
  • Garneer met een lepeltje pesto.

Notities / Tips / Wijnadvies

Vakantieherinneringen mogen altijd blijven. Nog even nagenieten met Italiaans getinte zonnige gerechten. In alle drie de recepten komen tomaten voor, want zoals Laurie Colwin schreef: 'Een wereld zonder tomaten is als een strijkkwartet zonder violen'.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Tapas