Friese Boerenkoolstamppot met Nagelkaas en Rookworst

Friese Boerenkoolstamppot met Nagelkaas en Rookworst

Geniet van een heerlijke Friese twist op de klassieke boerenkoolstamppot, met de rijke smaak van Friese nagelkaas en frisse goudrenetten. Serveer met een warme rookworst voor een stevige maaltijd op koude dagen.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 450 g boerenkool
  • 1 runderrookworst ± 250 g
  • 200 g Friese nagelkaas
  • 2 goudrenetten
  • 100 ml koksroom
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
  • Leg de aardappelen in een grote pan en verdeel de boerenkool eroverheen.
  • Voeg een laagje water en wat zout toe en kook het geheel in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Haal de rookworst uit de verpakking en leg deze de laatste 15 minuten van de kooktijd bovenop de boerenkool om op te warmen.
  • Snijd de Friese nagelkaas in kleine blokjes en rasp de goudrenetten grof.
  • Verwarm de koksroom in een klein pannetje.
  • Neem de rookworst uit de pan en zet apart.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp het geheel fijn met een aardappelstamper.
  • Voeg de warme koksroom toe aan de stamppot en stamp tot een smeuïge puree.
  • Meng de kaasblokjes en de geraspte appel door de stamppot en warm nog 1 minuut goed door.
  • Serveer de stamppot met de rookworst.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay, die goed past bij de kaas en het frisse van de appels, of kies voor een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 25 g | Vet: 25 g | Zout: 2 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Vlees
Land van herkomst Friesland
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij