Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma
Deze verrukkelijke en aromatische cake uit Marokko combineert sappige dadels, knapperige amandelen en een vleugje citrusaroma. Een heerlijke traktatie voor de zintuigen.
Equipment
- mes
- schilmes,
- satéprikker
- rooster
Ingrediënten
- 190 gram zachte roomboter of margarine
- 150 gram kokosbloesemsuiker
- 3 eieren
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
- 5 ontpitte dadels fijn gesneden
- 1 middelgrote frisse appel Jonagold of vergelijkbaar
- 3 eetlepels grofgehakte amandelen
- 190 gram volkorenmeel
- 1 zakje bakpoeder
- Schil van 1 citroen geraspt
- Sap van 1 citroen of van 1 sinaasappel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Mix de zachte boter samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
- Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
- Voeg kaneelpoeder, oranjebloesemwater, geraspte citroenschil en citroen- of sinaasappelsap toe.
- Blijf goed mixen.
- Mix het volkorenmeel en het bakpoeder door het beslag.
- Snijd de dadels fijn en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in dunne plakjes.
- Voeg de dadels, appelplakjes en grofgehakte amandelen toe aan het beslag.
- Roer alles voorzichtig door met een houten lepel.
- Vet een cakevorm in en bestuif met wat volkorenmeel.
- Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de achtergehouden gehakte amandelen.
- Plaats de cake in de voorverwarmde oven.
- Verlaag de oventemperatuur iets en laat de cake rustig bakken (ongeveer 1 uur, afhankelijk van je oven).
- De cake is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt na het insteken.
- Laat de cake afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met een snufje kokosbloesemsuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer deze smaakvolle dadel-amandelcake als een verfrissende lekkernij bij de koffie of thee. Geniet van de rijke smaken en citrusaroma's uit de Marokkaanse keuken!
Voedingswaarden
Calories: 250 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 5 g | Vet: 12 g