Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Ingrediënten
Ingrediënten voor het deeg:
- 150 g boter
- 150 g Suiker
- 1 Snufje zout
- Vanille extract
- 2 Eieren kamertemperatuur
- 160 g Bloem
- 30 g cacaopoeder extra donkere
- ½ TL Bakpoeder
- ¼ TL Natrium bicarbonaat
- 50 ml melk kamertemperatuur
Ingrediënten voor het Italiaans kookschuim:
- 150 gram eiwit
- 300 gram suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 100 gram aardbeien of frambozen uit de depvries of aardbeien of frambozen extract
- 2 el suiker
Ingrediënten voor de Chocolade dipsaus :
- 300 gram Ruby smeltchocolade Schokobella
Instructies
- Warm de oven voor op 170°C, onder en boven warmte of 160°C hetelucht.
- Neem de bevroren aardbeien of frambozen en doe deze in een steelpan.
- Voeg 2 el suiker toe en breng aan de kook.
- Laat het geheel koken tot het meeste vocht verdampt is.
- Zeef het boven een kommetje en laat de coulis afkoelen.
- Boter; suiker, zout en vanille extract mixen tot een crème.
- Eieren 1 voor 1 toevoegen en goed laten opnemen in de massa.
- De droge ingrediënten onder elkaar mengen en zeven boven de kom.
- Kort door kloppen en de melk toevoegen.
- Verder kloppen tot het een mooi geheel is.
- Neem een ijsschep en vul de cupcake papiertjes met een bolletje deeg.
- Bak de cupcakes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C.
- Doe altijd de prikker test en laat de cupcakes na het bakken volledig afkoelen.
- Italiaans kookschuim:
- Kook 130 gram suiker met 50 milliliter water tot 120 graden.
- Zodra het suikerwater kookt begin je met de volgende stap.
- Klop het eiwit op, zet de machine op de hoogste snelheid, zodat het schuim goed luchtig wordt.
- Laat het eiwit een paar seconden draaien en voeg 20 gram suiker toe.
- Wanneer het suikerwater 120°C zet je de keukenmachine een standje lager in snelheid en voeg je het suikerwater in een kleine straal toe aan je opgeklopte eiwit.
- Neem de uitgeknepen gelatine en warm deze even tot ze vloeibaar is.
- Voeg ook deze toe aan het eiwit terwijl de machine verder klopt.
- Voeg nu de aardbeien of frambozen coulis of een redelijke scheut extract toe.
- Klop kort verder tot het geheel gemengd is.
- Neem een spuitzak met een rond spuitmondje en doe hierin de crème.
- Spuit de crème op de cupcakes.
- egin in het midden en werk naar buiten toe, omhoogwerkend tot een een mooie punthoed.
- Zet de cupcakes in de koelkast en laat ze een half uurtje rusten.
- Smelt de Ruby chocolade.
- Dit kun je au bain-marie doen of in de magnetron.
- Gebruik je de magnetron ?
- Verwarm de chocolade dan met telkens 30 seconden.
- Roer de chocolade door tot alles mooi egaal gemengd is.
- Schenk de chocolade over in een kommetje waarvan de opening groot genoeg is om de cupcake er onderste boven in te kunnen dippen.
- De chocolade die je over hebt kun je laten opstijven en her gebruiken.
- Dip de cupcakes in de chocolade en schud lichtjes zodat de overtollige chocolade eraf druipt. Zet ze op een dienblad en laat de chocolade nog even uitharden in de koelkast.