Gedecoreerde Speculaasballetjes

Dit vernieuwde recept is goed voor ongeveer 100 heerlijke speculaasballetjes. Geïnspireerd door AllerHande 2006, brengen we een moderne twist aan dit traditionele Sinterklaaslekkernij. Laat de festiviteiten beginnen!
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaas- of koekkruiden
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 eetlepel fijngeraspte sinaasappelschil
  • 60 g koude boter in blokjes
  • 100 g pure chocolade in stukjes
  • 1 flesje gekleurde decoratieballetjes voor bakproducten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • In een kom, meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden, gemalen kardemom en sinaasappelschil.
  • Voeg de stukjes koude boter toe en kneed alles snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
  • Vorm het deeg tot kleine balletjes en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de speculaasballetjes in het midden van de oven in 10-15 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat ze volledig afkoelen buiten de oven en bewaar ze in een luchtdichte koektrommel tot gebruik.
  • Smelt de pure chocolade in de magnetron gedurende 1-2 minuten (indien niet alles gesmolten is, laat het dan even staan; het zal vanzelf smelten).
  • Serveer de speculaasballetjes met een bakje gesmolten chocolade en een bakje decoratieballetjes.
  • Dip de speculaasballetjes in de gesmolten chocolade met de bolle kant voor een feestelijke versiering.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas