Gefrituurde Kaas-Griesballetjes met Spruitjespuree

Een rustieke houten tafel met krokante, goudbruine gefrituurde kaas-griesballetjes, geserveerd met een romige spruitjespuree op een keramisch bord. Ernaast liggen verse spruitjes, een stuk oude kaas en een schaaltje paneermeel.

Gefrituurde Kaas-Griesballetjes met Spruitjespuree

Hartige gefrituurde kaas-griesballetjes met een romige spruitjespuree, een verrassende combinatie van smaken en texturen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
koelen 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • Frituurvet of -olie
  • 50 g griesmeel
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 dl melk extra
  • 3 ¾ dl melk
  • Nootmuskaat
  • 125 g oude kaas
  • Paneermeel
  • Peper
  • 300 g spruitjes
  • 1 tl Franse tuinkruiden Silvo
  • Zout

Instructies

  • Snijd de korstjes van de kaas en rasp de kaas grof.
  • Breng de melk met bouillontablet en tuinkruiden aan de kook.
  • Roer het griesmeel erdoor en kook ± 5 minuten tot een dikke pap.
  • Roer de kaas erdoor en laat smelten.
  • Spoel een bord met koud water, schenk het mengsel erin en laat afkoelen.
  • Laat 1 uur koud en stijf worden in de koelkast.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Schil aardappelen, snijd in vieren.
  • Kook aardappelen en spruitjes ± 15 minuten gaar.
  • Strooi paneermeel in een bord, klop ei los in een ander bord.
  • Vorm kaas-griesmeelmengsel tot balletjes, wentel door paneermeel, dan door ei en weer door paneermeel.
  • Verhit frituurvet tot 175 °C.
  • Bekleed een bord met keukenpapier.
  • Frituur de balletjes goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm.
  • Giet aardappelen en spruitjes af, stamp fijn.
  • Verwarm melk in een steelpannetje, voeg melk en boter toe tot puree ontstaat.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat, warm door.
  • Schep de spruitjespuree in een schaal en leg de kaasgriesmeelballetjes langs de rand.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
  • Serveer direct voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Voedingswaarden

Calories: 580 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 25 g | Vet: 35 g | Zout: 2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Hoofdgerechten / Kaas
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch