Gegratineerde ajuinensoep

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 10 fijne sneden brood
  • 14 dikke ajuinen
  • 150 g boter
  • 1 soeplepel bloem
  • 200 g gruyere geraspte
  • 1 groot glas witte wijn
  • 1 liter water
  • zout
  • peper

Instructies

  • Laat de sneden brood lichtjes in de oven roosteren of laat ze in een braadpan bruinen.
  • Snij de ajuinen in fijne schijfjes.
  • Laat de boter in een kookpan smelten en laat er de ajuinen in geel worden.
  • Roer met een houten lepel.
  • Als ze geel gebakken zijn, bestrooi ze dan met de bloem, meng goed en laat nog 1 min. bruinen.
  • Als het mengsel donker wordt, giet er dan de witte wijn over en laat enkele minuten koken.
  • Giet er de liter water over, voeg zout en peper bij.
  • Meng degelijk het geheel, breng aan het koken en laat nog ongeveer 20 min. doorkoken.
  • Neem een vuurvaste kookketel of soepkom.
  • Bedek de bodem met een laag brood, een laag geraspte gruyére, dan opnieuw een laag brood, opnieuw een laag gruyére, enz...
  • Giet er de bouillon en de groenten over.
  • Bedek met de rest van de geraspte gruyère en plaats ongeveer 10 min. in een warme oven (6 tot 7).

Notities / Tips / Wijnadvies

Invriezen
Deze bereiding is uiterst geschikt voor de diepvries.
Tijd van bewaring: 4 tot 5 maanden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Soep
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch