Gegratineerde Bloemkool met Kaas en Tomatensaus
Een heerlijk bijgerecht van zachtgekookte bloemkool, omhuld met romige kaas en frisse tomatensaus, perfect gegratineerd onder de grill.
Equipment
- Grill (ovenfunctie)
Ingrediënten
- 1 kleine bloemkool ca. 500 g
- ½ theelepel zout
- 6 pitloze groene olijven
- 1 theelepel Silvo Italiaanse Kruiden
- 1 dl gezeefde tomaten
- 75 g oude geraspte kaas
- 125 ml zure room
- Klontje boter
Instructies
- Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes.
- Kook de bloemkoolroosjes in een pan met weinig water en zout gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze beetgaar zijn.
- Verwarm de grill van de oven op de hoogste stand.
- Snijd de olijven in stukjes en meng ze met de Italiaanse kruiden en gezeefde tomaten.
- Meng de geraspte kaas met de zure room in een aparte kom.
- Vet een kleine ovenschaal in met een klontje boter.
- Leg de bloemkoolroosjes in de ovenschaal en verdeel de tomatensaus gelijkmatig erover.
- Strijk het kaas-roommengsel over de tomatensaus.
- Plaats de schaal ongeveer 10 cm onder de grill en gratineer de bloemkool gedurende 4-5 minuten, tot de bovenkant goudbruin en bubbelt.
- Serveer direct als bijgerecht.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer deze gegratineerde bloemkool met een knapperig stokbrood of als bijgerecht bij een gegrilde kipfilet of vegetarische burger.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij dit romige bloemkoolgerecht.
Voedingswaarden
Calories: 210 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 9 g | Vet: 14 g | Zout: 1 g | Sugar: 5 g