Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus met Oude Kaas

Een gezellige en smakelijke foto van gegratineerde champignons in romige wijnsaus, geserveerd in kleine rustieke ovenschaaltjes. De champignons zijn gebakken en bedekt met een rijke saus van witte wijn en crème fraîche, afgewerkt met gesmolten goudbruine kaas en verse tijm. De setting toont een vintage keuken met houten werkbladen, blauwgroene kastjes en zacht natuurlijk licht dat door een raam valt. Details zoals takjes verse tijm, een houten lepel en een fles witte wijn versterken de warme en uitnodigende sfeer.

Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus met Oude Kaas

Smeuïge champignons in een rijke witte wijnsaus, gegratineerd met oude kaas voor een heerlijke, knapperige topping. Perfect als bijgerecht of luxe voorgerecht!
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grill of oven met grillfunctie
  • ovenschaaltjes

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 500 g champignons schoongemaakt en gehalveerd
  • 2 eetlepels boter
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 6 eetlepels droge witte wijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 zakje gemalen oude kaas ca. 100 g
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Veeg de champignons schoon en halveer de grotere exemplaren.
  • Verhit de boter in een koekenpan op matig vuur en fruit de sjalotjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de uitgeperste knoflook toe en bak kort mee.
  • Doe de champignons in de pan en bak ze al omscheppend gedurende 3 minuten.
  • Schenk de witte wijn erbij, voeg tijm en bouillonpoeder toe, en laat het geheel op hoog vuur in 3 minuten inkoken.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Roer de crème fraîche en gemalen kaas door het champignonmengsel.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Verdeel het mengsel over 4 lage ovenschaaltjes.
  • Plaats de schaaltjes onder de grill en gratineer gedurende 3 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met knapperig stokbrood of als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met dezelfde droge witte wijn die in het gerecht is gebruikt, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of Chardonnay.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 12 g | Vet: 26 g | Zout: 1 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Ovenschotel
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch