Gegratineerde Filet “Cordon Bleu” met Amandelballetjes

Gegratineerde Filet "Cordon Bleu" met Amandelballetjes

Gegratineerde Filet "Cordon Bleu" met Amandelballetjes

Geniet van een luxe variant van de klassieke cordon bleu: gegratineerde varkensfilets bedekt met ham en kaas, geserveerd met knapperige amandelballetjes. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappels
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Marjolein naar smaak
  • 5-6 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 75 g oude kaas geraspt
  • 2-3 eetlepels slagroom
  • 2 varkensfilets à ca. 350 g
  • 2 eetlepels olie voor braden
  • 1 l olie om te frituren
  • 4 plakken gekookte ham ca. 60 g

Instructies

Aardappelballetjes Voorbereiden:

  • Was de aardappels en kook ze ca.20 minuten.
  • Splits de eieren en zet het eiwit apart.
  • Laat de aardappels schrikken onder koud water, schil ze en stamp ze fijn of pers ze door een aardappelpers terwijl ze nog heet zijn.
  • Voeg zout, nootmuskaat en 3 eidooiers toe en roer het geheel tot een gladde massa.
  • Vorm 20 balletjes van het aardappelmengsel.
  • Klop de eiwitten stijf en meng het amandelschaafsel met het paneermeel.
  • Rol de aardappelballetjes eerst door het eiwit en vervolgens door het amandelschaafsel.
  • Druk het goed aan.
  • Zet de balletjes ca.30 minuten in de koelkast.

Varkensfilet Voorbereiden:

  • Rasp de oude kaas en meng deze met 1 eidooier, een beetje marjolein en de slagroom tot een glad mengsel.
  • Halveer de varkensfilets en wrijf ze in met zout en peper.
  • Braad de filets in 2 eetlepels olie rondom aan in ca.7 minuten.
  • Leg de filets in een vlakke, ovenvaste schaal.

Vlees Gratiner en Balletjes Frituren:

  • Halveer de hamplakken en verdeel ze samen met het kaasmengsel over de filets.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de filets ca.12 minuten goudbruin.
  • Verhit 1 liter olie in een frituurpan of hoge pan tot 180°C.
  • Frituur de amandelballetjes portiegewijs ca. 2 minuten tot ze goudbruin zijn.

Serveren:

  • Garneer de gegratineerde filets met marjolein en serveer ze met de knapperige amandelballetjes.
  • Combineer met bijvoorbeeld broccoli voor een compleet gerecht.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 650 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 35 g | Vet: 35 g | Zout: 2 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Ovenschotel / Varkensvlees
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Winter
Feestdagen etc Kerst