Gegratineerde kabeljauw

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 900 g kabeljauw zonder afval
  • 9 dikke aardappelen
  • 100 g boter
  • 100 g meel
  • ¾ liter melk
  • 2 citroenen
  • 150 g geraspte gruyère
  • 3 sjalotten
  • tijm
  • laurier
  • nootmuskaat
  • zoutpeper

Instructies

  • Laat de kabeljauw koken in court-bouillon, met tijm, laurier, peper en zout.
  • Het water moet nauwelijks sudderen, pocheer gedurende 5 minuten.
  • giet de vis dan af, ontdoe hem van graten en vel en plat hem grofweg.
  • de aardappelen koken, ze in schijven snijden en daarmee de bodem van een vuurvaste schotel bedekken.
  • de sjalotten schillen en hakken.
  • Laat ze even zacht smoren in de rest van de boter.
  • Zodra ze bruinen er meel over strooien en nog enkele minuten stoven.
  • Goed mengen.
  • Bevochtig ze met de koude melk en dezelfde hoeveelheid court-bouillon.
  • Omroeren tot een dikke saus.
  • Muskaat, vis en het citroensap toevoegen.
  • van het vuur nemen en er de helft van de kaas bij werken.
  • Stevig mengen.
  • Proef dan en pas verder de kruiden aan.
  • giet deze bereiding over in de schotel met de aardappelen.
  • Strooi daarop de rest van de kaas.
  • in de hete oven plaatsen, tot er een gouden korst op komt, en zeer warm opdienen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Bijpassende wijn

een muscadet of gros-plant.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Ovenschotel / Vis