Gegratineerde kabeljauw
Ingrediënten
- 900 g kabeljauw zonder afval
- 9 dikke aardappelen
- 100 g boter
- 100 g meel
- ¾ liter melk
- 2 citroenen
- 150 g geraspte gruyère
- 3 sjalotten
- tijm
- laurier
- nootmuskaat
- zoutpeper
Instructies
- Laat de kabeljauw koken in court-bouillon, met tijm, laurier, peper en zout.
- Het water moet nauwelijks sudderen, pocheer gedurende 5 minuten.
- giet de vis dan af, ontdoe hem van graten en vel en plat hem grofweg.
- de aardappelen koken, ze in schijven snijden en daarmee de bodem van een vuurvaste schotel bedekken.
- de sjalotten schillen en hakken.
- Laat ze even zacht smoren in de rest van de boter.
- Zodra ze bruinen er meel over strooien en nog enkele minuten stoven.
- Goed mengen.
- Bevochtig ze met de koude melk en dezelfde hoeveelheid court-bouillon.
- Omroeren tot een dikke saus.
- Muskaat, vis en het citroensap toevoegen.
- van het vuur nemen en er de helft van de kaas bij werken.
- Stevig mengen.
- Proef dan en pas verder de kruiden aan.
- giet deze bereiding over in de schotel met de aardappelen.
- Strooi daarop de rest van de kaas.
- in de hete oven plaatsen, tot er een gouden korst op komt, en zeer warm opdienen.