Gegratineerde mosselen met prei
Ingredients
- 2 kg mosselen
- 1 flinke steel prei
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 40 g boter
- 1 laurierblaadje
- 1 glas droge witte wijn
- 2 sneetjes wittebrood
- 4 eetlepel(s) jongbelegen Goudse kaas versgeraspte
- 200 g crème fraîche
- 1 mespunt kerrie
- zout
- versgemalen peper
Instructions
- Borstel de mosselen zonodig schoon onder de koude kraan.
- Gooi kapotte schelpen en schelpen die open blijven staan als er flink op wordt getikt weg.
- Snijd het lichtgekleurde deel van de prei in smalle halve ringen en het groene deel in grove stukken.
- Snipper de ui en de knoflook.
- Verhit de helft van de boter in de mosselpan en laat de ui, de knoflook, het groen van de prei en het laurierblaadje kort fruiten.
- Blus af met de wijn.
- Doe de mosselen in de pan en laat ze op hoog vuur met het deksel op de pan circa 5 minuten koken tot de schelpen open staan.
- Schud ze in die tijd een paar keer om.
- Giet de mosselen af in een vergiet en vang het kookvocht op.
- Zeef het kookvocht door een fijne zeef die met een natgemaakte doek is bekleed.
- Haal de mosselen uit de schelpen als ze iets zijn afgekoeld.
- Verkruimel het brood en meng er de kaas door.
- Verwarm de ovengrill voor.
- Verhit de resterende boter in een pan en laat de preiringetjes kort fruiten zonder te kleuren.
- Roer er het opgevangen mosselvocht en de crème fraîche door en laat de saus kort koken tot hij licht bindt.
- Breng op smaak met de kerrie en wat zout en peper.
- Schep er de mosselen door en verdeel het mengsel over ovenvaste schaaltjes.
- Bestrooi met het brood-kaasmengsel en zet onder de voorverwarmde grill tot het korstje begint te kleuren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geef er knapperig stokbrood bij waarmee de saus wordt opgedipt.