Gegratineerde mosselen met prei

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingredients

  • 2 kg mosselen
  • 1 flinke steel prei
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 40 g boter
  • 1 laurierblaadje
  • 1 glas droge witte wijn
  • 2 sneetjes wittebrood
  • 4 eetlepel(s) jongbelegen Goudse kaas versgeraspte
  • 200 g crème fraîche
  • 1 mespunt kerrie
  • zout
  • versgemalen peper

Instructions

  • Borstel de mosselen zonodig schoon onder de koude kraan.
  • Gooi kapotte schelpen en schelpen die open blijven staan als er flink op wordt getikt weg.
  • Snijd het lichtgekleurde deel van de prei in smalle halve ringen en het groene deel in grove stukken.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Verhit de helft van de boter in de mosselpan en laat de ui, de knoflook, het groen van de prei en het laurierblaadje kort fruiten.
  • Blus af met de wijn.
  • Doe de mosselen in de pan en laat ze op hoog vuur met het deksel op de pan circa 5 minuten koken tot de schelpen open staan.
  • Schud ze in die tijd een paar keer om.
  • Giet de mosselen af in een vergiet en vang het kookvocht op.
  • Zeef het kookvocht door een fijne zeef die met een natgemaakte doek is bekleed.
  • Haal de mosselen uit de schelpen als ze iets zijn afgekoeld.
  • Verkruimel het brood en meng er de kaas door.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Verhit de resterende boter in een pan en laat de preiringetjes kort fruiten zonder te kleuren.
  • Roer er het opgevangen mosselvocht en de crème fraîche door en laat de saus kort koken tot hij licht bindt.
  • Breng op smaak met de kerrie en wat zout en peper.
  • Schep er de mosselen door en verdeel het mengsel over ovenvaste schaaltjes.
  • Bestrooi met het brood-kaasmengsel en zet onder de voorverwarmde grill tot het korstje begint te kleuren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geef er knapperig stokbrood bij waarmee de saus wordt opgedipt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Zeevruchten
Land van herkomst Nederland