Gegratineerde Peren met Sabayon en Abrikozenijs
Equipment
- Ijslaatje
Ingrediënten
- 500 gram gedroogde abrikozen
- 1 fles zoete witte wijn
- 250 gram suiker
- 2 grote mooie peren
- Sap van 1 citroen
- ½ vanillestokje
- 3 eieren
Instructies
Abrikozenijs:
- Week de gedroogde abrikozen een nacht in 4 dl wijn.
- Laat de abrikozen uitlekken en pureer ze.
- Meng de gepureerde abrikozen met 75 gram suiker.
- Schep het mengsel in een ijslaatje en laat het ongeveer 6 uur bevriezen.
Peren:
- Schil de peren en besprenkel ze direct met citroensap.
- Verhit 2 dl water en los hierin 75 gram suiker op.
- Voeg 2 dl wijn en het vanillestokje toe.
- Kook de peren zachtjes gedurende ongeveer 15 minuten in het suiker-wijnmengsel.
- Laat ze daarna uitlekken.
Sabayon:
- Klop in een vuurvaste kom de eidooiers los met 100 gram suiker en 3/4 dl wijn.
- Zet de kom in een pan met kokend water en klop de sabayon tot een dik vloeibaar mengsel.
Serveren:
- Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
- Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in dunne plakjes.
- Leg de plakjes als een waaier op borden.
- Schenk de sabayon over en naast de peren.
- Zet de sabayon onder de hete grill en laat het gedurende ongeveer 30 seconden lichtbruin kleuren.
- Schep een bolletje abrikozenijs naast de peren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Advies voor de magnetron:
Abrikozen wellen: Plaats de abrikozen en wijn in een magnetronschaal. Dek af en breng het in ongeveer 10 minuten op 700 Watt aan de kook. Laat de abrikozen ongeveer 1 uur staan en pureer ze daarna.Sabayon: Klop de eidooiers schuimig met suiker en wijn. Verhit het mengsel in een magnetronschaal gedurende ongeveer 45 seconden op 700 Watt. Klop goed door en verwarm het mengsel steeds 15 seconden tot het net gebonden is, waarbij je tussendoor steeds goed blijft kloppen.