Gegratineerde rivierkreeft
Ingrediënten
- 30 rivierkreeften
- 3 dl room
- 1 dl cognac
- 100 gruyère geraspte
- 50 g boter
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- peper
- zout
Instructies
- De kreeften lubben.
- Dit is haal het zwarte darmpje er uit (het smaakt bitter).
- Met een korte ruk aan de staartvin komt dit deel los.
- Laat ze koken in met de tijm, het laurierblad, peper en zout. Gedurende 5 minuten (minder, als de kreeften klein zijn).
- Ze afgieten en laten afkoelen.
- Haal ze uit hun schelpen en laat schaal en poten gedurende 10 minuten sudderen in de gezouten room, met wet peper.
- de boter smellen in een kookpan en stoof darin, op heet vuur, enkele minuten, de staarten en de scharen.
- Voeg er de cognac bij, flambeer en roer intussen om.
- Filter dit mengsel op z'n chinees en doe er de saus der kreeften bij.
- Enkele minuten laten afkoken en overgieten in afzonderlijke kommetjes.
- Bestrooien met geraspte kaas en gratineren in een zeer warme oven.
- Opdienen zodra de kaas Licht gebruind is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Bijpassende wijn
witte bourgogne of bordeaux.
witte bourgogne of bordeaux.