Gegratineerde rivierkreeft

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 30 rivierkreeften
  • 3 dl room
  • 1 dl cognac
  • 100 gruyère geraspte
  • 50 g boter
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • peper
  • zout

Instructies

  • De kreeften lubben.
  • Dit is haal het zwarte darmpje er uit (het smaakt bitter).
  • Met een korte ruk aan de staartvin komt dit deel los.
  • Laat ze koken in met de tijm, het laurierblad, peper en zout. Gedurende 5 minuten (minder, als de kreeften klein zijn).
  • Ze afgieten en laten afkoelen.
  • Haal ze uit hun schelpen en laat schaal en poten gedurende 10 minuten sudderen in de gezouten room, met wet peper.
  • de boter smellen in een kookpan en stoof darin, op heet vuur, enkele minuten, de staarten en de scharen.
  • Voeg er de cognac bij, flambeer en roer intussen om.
  • Filter dit mengsel op z'n chinees en doe er de saus der kreeften bij.
  • Enkele minuten laten afkoken en overgieten in afzonderlijke kommetjes.
  • Bestrooien met geraspte kaas en gratineren in een zeer warme oven.
  • Opdienen zodra de kaas Licht gebruind is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Bijpassende wijn
witte bourgogne of bordeaux.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Zeevruchten