Zalm uit de oven met gewokte groenten en zoetzure lotuswortel

Gegrilde Zalm met Roerbakgroenten en Zoetzure Lotuswortel

Dit gerecht combineert de gegrilde smaak van zalm met een pittige, zoetzure lotuswortel en knapperige roerbakgroenten, alles op smaak gebracht met een heerlijke Thaise dressing. Serveer met basmatirijst voor een compleet diner.
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 stuks zalmfilets

Voor de marinade en dressing:

  • 3 rode mini chili's fijngehakt en zonder zaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels vissaus Nam pla
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 mespuntjes zout
  • 2 eetlepels Gula Djawa fijne palmsuiker

Eventueel:

  • ½ bosje koriander
  • 1 eetlepel vissaus Nam pla
  • 2 eetlepels limoensap

Voor de zoetzure lotuswortel:

  • 10 cm lotuswortel geschild en dun gesneden
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 165 g suiker
  • citroen fijn gesneden

Voor de groenten:

  • 1 paksoi gewassen
  • 1 pakje bimi
  • 1 paprika
  • 6 rode sjalotten
  • 1 grote chilipeper

Instructies

  • Meng voor de marinade en dressing de fijngehakte knoflook en chili's in een blender met limoensap, vissaus, suiker, zout en Gula Djawa.
  • Proef en voeg indien nodig meer limoensap en Nam pla toe.
  • Marineer de zalmfilets met de helft van de dressing.
  • Bewaar de resterende dressing in de koelkast.
  • Voor de lotuswortel: kook water, azijn, suiker en citroen op en giet dit over de dun gesneden lotuswortel.
  • Koel af en bewaar in de koelkast tot serveren.
  • Snijd 1 cm van de onderkant van de bimi.
  • Stoom de bimi gedurende 2 minuten op 100°C, spoel af onder koud water.
  • Snijd de paprika in reepjes, pluk de paksoi bladeren en snijd grote bladeren in de lengte doormidden.
  • Snijd de rode sjalotten in julienne en de chilipeper in schuine ringetjes.
  • Verwarm de grill voor op 200°C.
  • Leg de gemarineerde zalmfilets met de huid naar boven onder de grill en laat ze in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Verhit een wok met wat rijstolie en roerbak de bimi, paprika en sjalotjes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de paksoi toe en roerbak nog eens 2 minuten.
  • Breng op smaak met wat van de overgebleven marinade.
  • Verdeel de gegrilde zalm over de groenten op vier borden.
  • Garneer met de zoetzure lotuswortel, pinda's, ringetjes chilipeper en koriander.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 25 g | Vet: 18 g | Zout: 2 mg | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Zalm
Land van herkomst Thailand
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Koolhydraat arm / Tarwevrij