Gekookte alikruiken op Zeeuwse wijze

Gekookte alikruiken (krukels) in een rustieke keramische kom, geserveerd met een dipsaus en een kleine zeevruchtenvork op een houten tafel.

Gekookte alikruiken op Zeeuwse wijze

Deze klassieke Zeeuwse bereiding van alikruiken (krukels) is eenvoudig, puur en heerlijk vers. Geniet van deze traditionele zeevruchten met een beetje zout en een naald om ze uit hun schelp te halen!
Porties: 4
Bereidingstijd: 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • Alikruiken krukels

Instructies

  • Was de alikruiken grondig totdat het spoelwater volledig helder is.
  • Breng een grote pan water aan de kook.
  • Voeg de alikruiken toe en kook ze gedurende 10 minuten, zoals bij mosselen.
  • Neem een stopnaald en verwijder het kleine vliesje aan de opening van de schelp.
  • Gebruik de naald om het diertje uit de schelp te halen.
  • Serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de alikruiken met vers brood, zeezout en een klein bakje gesmolten boter of aioli.
Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn zoals een Muscadet of een Chablis past perfect bij de zilte smaak van de alikruiken.

Voedingswaarden

Calories: 80 kcal | koolhydraten: 2 g | Protein: 15 g | Vet: 1 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 0 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Bijgerecht / Hapjes / Zeevruchten
Land van herkomst Nederland / Zeeland