Gember perenpie
Aller Hande 1996
Equipment
- lage taartvorm Ø 20cm
Ingrediënten
- 160 g bloem
- ½ theelepel zout
- 75 g boter of margarine
- 50 g krenten
- 2 handperen halfrijpe
- ½ potje gemberbolletjes á 450 g,
- 1 eetlepel(s) citroenrasp potje, Baukje,
- mespunt kruidnagel gemalen
- Poedersuiker strooibus,
- ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten
- 2 eetlepel(s) bloem om te bestuiven
Instructies
VOORBEREIDEN:
- 1 Eetlepel bloem achterhouden voor vulling, rest van bloem met zout boven kom zeven.
- Boter toevoegen en met twee messen in kleine blokjes snijden.
- 5 Eetlepels koud water erdoor roeren en met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden.
- Deeg afgedekt ca. 30 minuten in koelkast laten rusten.
- Krenten wassen en in zeef goed laten uitlekken.
- Peren schillen, halveren, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden.
- Peerblokjes in kom doen.
- Gemberbolletjes in stukjes snijden.
- 2 Eetlepels .gemberstukjes achterhouden voor garnering, rest met krenten, citroenrasp, kruidnagel en achtergehouden bloem door peerblokjes roeren.
BEREIDEN:
- Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
- Vorm invetten.
- Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
- Deeg in 2 iets ongelijke stukken verdelen.
- Grootste deel uitrollen tot ronde lap van ca. 24 cm doorsnede.
- Vorm met deeglap bekleden, zodat deeg iets over rand hangt.
- Vulling in vorm scheppen.
- Rest van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 20 cm doorsnede.
- Deeglap op vulling leggen en deegranden met water op elkaar plakken.
- Overtollig deeg langs rand wegsnijden.
- Met vork deegranden aandrukken en gaatjes in deegdeksel prikken.
- Gemberstukjes over deegdeksel verdelen.
- Gember-perenpie in midden van oven in ca. 30 minuten gaar bakken (wordt lichtbruin).
- Pie in vorm ca. 15 minuten laten afkoelen.
- Pie uit vorm nemen. In 4 punten snijden.
- Punten op bord zetten en bestrooien met poedersuiker
Notities / Tips / Wijnadvies
Eventueel serveren met bolletje roomijs.