Gentse perentaart
Ingrediënten
- 125 gr boter
- 150 gr suiker
- 2 eieren
- ½ losgeklopt ei
- 210 gr bloem gezeefd
- zout
- 1 tl geraspte citroenschil
- 30 gr gemalen amandelen
- 8 halve peren blik*1
- 1¼ dl slagroom
- gemalen vanille *2
- Abrikozengelei
- geschaafde amandelen
- extra nodig: springvorm doorsnee 20 cm
Instructies
- Van 100 gr boter, 100 gr suiker, 1 ei, 200 gr bloem, zout en rasp soepel deeg kneden.
- Afgedekt ± 1 uur in koelkast laten rusten.
- Vorm invetten.
- Deeg uitrollen en vorm bekleden. ± 30 minuten in koelkast zetten.
- Oven voorverwarmen op 180 °C.
- Rest van bloem, 30 gr suiker en gemalen amandelen mengen.
- Mengsel, losgeklopt ei en 25 gr boter tot crème roeren.
- Op deegbodem strijken.
- Peren erop schikken.
- Door slagroom rest van suiker, 1 ei en snufje vanille roeren.
- Over peren schenken.
- In midden van oven ± 30 minuten bakken.
- Op rooster laten afkoelen.
- Met abrikozengelei bestrijken. geroosterde geschaafde amandelen erover strooien.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatiemogelijkheden
*1 Of gebruik verse peren ± 15 minuten in water met suiker gepocheerd.
*2 Te koop in reformwinkels of gebruik vanille-essence.
*3 Of verwarm 1 eetlepel abrikozenjam met 1 eetlepel water en zeef dit.
*1 Of gebruik verse peren ± 15 minuten in water met suiker gepocheerd.
*2 Te koop in reformwinkels of gebruik vanille-essence.
*3 Of verwarm 1 eetlepel abrikozenjam met 1 eetlepel water en zeef dit.