Geroosterde Kalkoen met Kruidenboter en Citrus

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 hele kalkoen ongeveer 5-6 kg, ontdooid indien bevroren
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 1 kopje ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels verse tijm gehakt
  • 2 eetlepels verse rozemarijn gehakt
  • 2 eetlepels verse salie gehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Sap van 2 sinaasappels
  • Sap van 1 citroen
  • 1 sinaasappel in parten gesneden
  • 1 citroen in parten gesneden
  • 1 ui in parten gesneden
  • Verse kruiden en citrusparten voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spoel de kalkoen van binnen en van buiten af en dep hem droog met keukenpapier.
  • Meng in een kom de boter, gehakte tijm, rozemarijn, salie, knoflook, zout en peper.
  • Wrijf de kalkoen zowel van binnen als van buiten in met het kruidenbotermengsel.
  • Vul de kalkoen met de parten sinaasappel, citroen en ui.
  • Plaats de gevulde kalkoen in een grote braadslee en bedek losjes met aluminiumfolie.
  • Rooster de kalkoen in de voorverwarmde oven volgens de aanwijzingen op de verpakking (ongeveer 15 minuten per pond).
  • Verwijder halverwege het roosteren de aluminiumfolie en bedruip de kalkoen met het sap van sinaasappels en citroen.
  • Controleer de gaarheid met een vleesthermometer; de interne temperatuur moet 75°C zijn.
  • Laat de kalkoen 20-30 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
  • Garneer met verse kruiden en citrusparten voor een prachtige presentatie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kalkoen
Feestdagen etc Kerst