Kwartel met geschaafde venkel en venkelsaus

Geroosterde Kwartels met Geschaafde Venkel en Venkelsaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Geschaafde venkel:

  • 1 grote venkelknol gehakt
  • 1200 ml water
  • 200 gram verse spinazie gewassen
  • Zout
  • Versgemalen peper

Venkelsaus:

  • 1 theelepel peperkorrels
  • 2 takjes dragon
  • 60 ml wijnazijn
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 150 gram venkel dun geschaafd
  • 2 eetlepels gehakt venkelgroen

De kwartels:

  • 8 halve kwartels
  • Ca. 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel druivenpitolie

Serveren:

  • 2 eetlepels basilicumolie

Instructies

  • Doe de gehakte venkel met water in een sauspan en laat inkoken tot ongeveer 1 kopje vocht over is.
  • Stoom de spinazie in een stoomovenpan op 100°C gedurende 1 minuut.
  • Laat afkoelen en pureer het in een blender.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Zet apart.
  • Doe peperkorrels, dragon en wijnazijn in een sauspan en laat inkoken tot er nog een bodempje vocht over is.
  • Verwijder de dragon en voeg olijfolie, citroensap en geschaafde venkel toe.
  • Breng aan de kook tot de venkel warm is en breng op smaak met peper, zout en venkelgroen.
  • Kruid de halve kwartels met Provençaalse kruiden, peper en zout.
  • Verhit druivenpitolie in een braadpan en bak hierin de kwartels aan elke kant 2 minuten tot ze bruin en goed gebakken zijn.
  • Zorg voor voorverwarmde borden.
  • Leg bovenaan ieder bord geschaafde venkel en daaronder een lepel spinazie.
  • Snijd de kwartelborsten diagonaal in en bestrooi ze met peper en zout.
  • Leg 2 halve kwartels in het midden van elk bord.
  • Schenk venkelsaus over en rond de kwartels.
  • Druppel basilicumolie over de saus en bestrooi eventueel met extra venkelgroen.
  • Serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Bereidingstips:

De saus kan van tevoren worden bereid en alleen worden verwarmd voor het serveren. Bereid de kwartels à la minute voor een optimale smaak.

Wijnadvies:

Een frisse en krachtige witte wijn, zoals een Zuid-Afrikaanse Chardonnay of een Spaanse Rueda, past perfect bij de anijsachtige smaak van de venkel en de malse textuur van de kwartels.

Voedingswaarden

Calories: 390 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 30 g | Vet: 25 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten
Land van herkomst Mediterraan