Gestoomde amsoi

Porties: 2
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g amsoi
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje gemberwortel verse
  • 150 g rauwe garnalen

Instructies

  • Snijd de bladeren los van de stengel en verwijder de harde uiteinden van de bladstelen.
  • Was de bladeren, sla ze droog en snijd ze heel fijn in repen van 1 cm breed.
  • Doe de amsoi met de ui, de knoflook, de gemberwortel en de garnalen in de stoomkorf of in het stoommandje, dek af en stoom de groente en de garnalen in ± 15 minuten gaar.
  • Breng eventueel op smaak met een scheutje Chinese ketjap.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met rijst.

Info:

De niet zo gebruikelijke groente amsoi heeft een heel licht bittere smaak. De groente is waarschijnlijk afkomstig uit China en van daaruit verspreid over Azië en West-Afrika, maar wordt tegenwoordig ook in Nederland geteeld. Amsoi heeft grote, groene, licht gekartelde, ovale bladeren met weinig bladsteel. Let er bij het kopen op dat de bladeren frisgroen en stevig zijn. Snijd, zo nodig, de bladeren los van de stengel. Snijd een klein stukje van de bladsteel af en was de bladeren één voor één. Snijd de groente grof of fijn al naargelang de verdere bereiding.
Bladgroenten zijn uitstekend geschikt om te stomen. De groente wordt gaar in de damp van het kokende water, bouillon of wijn, in plaats van in de vloeistof zelf. Omdat de groente niet met de kokende vloeistof in contact komt, kan het niet kapot koken en blijven de geur, de kleur en de smaak beter bewaard dan bij koken. De gaartijd is bij stomen wel altijd iets langer.
Er zijn echte (elektrische) stoompannen te koop. Deze bestaan uit drie delen: een pan waarin de vloeistof aan de kook wordt gebracht, een stoomdeel met gaatjes en een deksel dat de pan goed afsluit. Maar stomen kan ook heel goed in een 'stoombloem' (een uitklapbaar metalen stoommandje) of in een bamboe stoommandje dat op of in een pan met kokende vloeistof wordt gezet of in een hittebestendige zeef of vergiet boven een gewone pan.
Let er bij gebruik van een los stoommandje op dat het deksel van de pan goed afsluit, anders ontsnapt de stoom. U kunt de pan, voordat u het deksel erop legt, eventueel afdekken met een in vieren gevouwen doek; de doek zorgt voor een goede afsluiting en vangt het condensvocht op.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Zeevruchten