Gestoomde Venkel met Walnootvinaigrette
Serveer de gestoomde venkel met walnootvinaigrette warm als bijgerecht, of geniet ervan koud op warme dagen.
Ingrediënten
- 4 venkelknollen
- 150 ml witte wijn
- 50 ml droge vermout
- 100 ml groentebouillon
- 1 laurierblad
- 6 peperkorrels
- 50 g walnoten
- 1 ei
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels notenolie
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel mosterd
- Snufje zout
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 1 eetlepel gehakt venkelkruid
Instructies
- Reinig de venkelknollen en snijd het fijne venkelkruid eraf.
- Houd apart.
- Verwijder de voet van de steel en de harde, groene delen van de venkelknollen.
- Snijd de knollen in partjes en leg ze in een stoomovenpan zonder gaatjes.
- Meng de witte wijn, vermout en groentebouillon.
- Giet dit mengsel over de venkel.
- Voeg het laurierblad en de peperkorrels toe.
- Stoom de venkel tot ze gaar zijn.
- Dit duurt afhankelijk van de instellingen van de stoomoven ongeveer 12-15 minuten op 100°C of 6-8 minuten op 120°C.
- Rooster de walnoten in een droge pan op laag vuur tot ze lichtbruin zijn.
- Hak ze grof.
- Kook het ei hard, pel het en hak het in stukjes.
- Maak een vinaigrette door azijn, notenolie, olijfolie, mosterd, zout, gehakte peterselie en gehakt venkelkruid te mengen.
- Verdeel de vinaigrette over de gestoomde venkel.
- Strooi de geroosterde walnoten en gehakte eiblokjes erover.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay past goed bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 230 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 7 g | Vet: 17 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 3 g