Geurig Plat Brood met Rozemarijn, Olijven en Ui
Equipment
- plasticfolie
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 7 g gedroogde gist
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel verse rozemarijn fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 rode ui in partjes
- 10 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
- 1 theelepel grof zeezout
Instructies
- Meng in een keukenmachine met een sikkelmes de bloem, gist en suiker enkele seconden.
- Voeg terwijl de machine draait geleidelijk 300 ml lauw water toe via de vulschacht.
- Voeg de fijngehakte rozemarijn en een snufje zout toe en laat de machine draaien tot het deeg samenhangend is.
- Neem het deeg uit de keukenmachine en kneed met de hand totdat het deeg soepel is en niet plakkerig.
- Vet een kom in met olie, leg het deeg in de kom en dek af met plasticfolie.
- Laat het deeg 45 minuten rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
- Kneed het deeg met de hand even stevig door.
- Vorm op een ingevet bakblik een ovaal brood van 1-2 cm hoog.
- Druk de ui en olijven in het deeg.
- Bestrijk de bovenkant van het brood met olijfolie en strooi er grof zeezout overheen.
- Laat het brood onder plasticfolie nog 30 minuten narijzen terwijl de oven voorverwarmt op 250°C.
- Bak het brood in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Dit aromatische brood met hartige en kruidige smaken past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé. De lichte body van de wijn en de fruitige tonen vullen de rozemarijn en de hartige olijven aan, terwijl de zachte zuurgraad een verfrissend contrast biedt.Voedingswaarden
Calories: 390 kcal | koolhydraten: 77 g | Protein: 11 g | Vet: 4 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 1 g