Geurige Kip in Calvados-Roomsaus met Cider

Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kip van 1 8 kg, in delen
  • 100 g boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 bouquet garni 1 takje tijm, 1 laurierblaadje en 1 preiblad gebonden
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1 fles cider mousserende appelwijn, 0,75 liter
  • 1 dl calvados distillaat van cider
  • 250 g crème fraîche
  • 250 g champignons in grote stukken gehalveerd
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Instructies

Voorbereiding:

  • Vraag de poelier om de kip in 8 stukken te snijden en ook de rest van het karkas in stukken te hakken.

Bereiding:

  • Bestrooi de kipdelen met zout en peper.
  • Verhit de boter in een grote braadpan.
  • Bak de kipdelen en karkasdelen rondom bruin.
  • Voeg het bouquet garni toe.
  • Laat de kip met de deksel op de pan in 20-25 minuten zachtjes gaar worden.
  • Haal de kip uit de pan (laat het karkas achter).
  • Voeg de fijngehakte sjalotten toe en bak deze gedurende 5 minuten.
  • Voeg de cider en calvados toe, roer aanbaksels los en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de saus en kook het in tot de helft.
  • Roer de crème fraîche door de saus.
  • Voeg de champignons toe en laat ze in 8 minuten zachtjes gaar worden.
  • Roer de fijngehakte peterselie door de saus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze geurige kip in calvados-roomsaus met cider past perfect bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn complementeren prachtig de smaken van de saus en de sappige kip.

Voedingswaarden

Calories: 586 kcal | koolhydraten: 12.3 g | Protein: 34.8 g | Vet: 41.2 g | Zout: 1.7 mg | Sugar: 3.8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kip
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Tarwevrij
Feestdagen etc Kerst