Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen

Gevuld paasbrood met spijs, krenten, abrikozen en pruimen, doorgesneden op een gekleurd bord met poedersuiker op een rustieke houten tafel tussen lentebloemen

Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen

Een klassiek gevuld paasbrood met spijs, krenten, gedroogde vruchten en bitterkoekjes. Vol smaak, rijk gevuld en heerlijk feestelijk.
Porties: 10
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • ½ eetlepel boter om in te vetten
  • ½ eetlepel kaneelpoeder
  • 1 pak witbroodmix 500 g
  • 100 g bitterkoekjes
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 100 g gedroogde pruimen
  • 150 g krenten
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 25 g boter voor het deeg
  • 3 dl melk
  • 300 g amandelspijs
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels bloem voor bestuiven
  • Poedersuiker

Instructies

  • Laat de krenten 15 minuten wellen in warm water.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Meng in een kom de broodmix, basterdsuiker, citroenrasp en kaneel.
  • Voeg 25 g boter en de lauwwarme melk toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Dep de gewelde krenten droog met keukenpapier.
  • Snijd de abrikozen en pruimen in kleine stukjes.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en druk het deeg plat.
  • Kneed de krenten, abrikozen en pruimen gelijkmatig door het deeg.
  • Laat het deeg afgedekt in de kom nog 20 minuten rijzen op een warme plek.
  • Snijd de bitterkoekjes fijn en meng ze met de amandelspijs.
  • Vorm een rol van de spijs van ongeveer 20 cm lang.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vorm het deeg tot een ovaal brood van circa 25 cm lang.
  • Maak een gleuf in het midden, leg de spijsrol erin en vouw het deeg eroverheen.
  • Vet een bakplaat in en leg het brood erop met de naad naar beneden.
  • Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven.
  • Dek eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
  • Haal het brood uit de oven en bestrijk het met de resterende boter.
  • Laat het afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer het paasbrood in dikke plakken met een likje roomboter of naast een kopje koffie of thee voor een feestelijk ontbijt.
Wijnadvies:
Heerlijk met een glas Muscat, Sauternes of een lichtzoete bubbels zoals Moscato d’Asti voor een feestelijke combinatie.

Voedingswaarden

Calories: 355 kcal | koolhydraten: 48 g | Protein: 7 g | Vet: 14 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 24 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Gebak / Noten / Zuidvruchten
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Lente
Feestdagen etc Pasen