Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen
Een klassiek gevuld paasbrood met spijs, krenten, gedroogde vruchten en bitterkoekjes. Vol smaak, rijk gevuld en heerlijk feestelijk.
Equipment
- keukenpapier
- plasticfolie
Ingrediënten
- ½ eetlepel boter om in te vetten
- ½ eetlepel kaneelpoeder
- 1 pak witbroodmix 500 g
- 100 g bitterkoekjes
- 100 g gedroogde abrikozen
- 100 g gedroogde pruimen
- 150 g krenten
- 2 theelepels citroenrasp
- 25 g boter voor het deeg
- 3 dl melk
- 300 g amandelspijs
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels bloem voor bestuiven
- Poedersuiker
Instructies
- Laat de krenten 15 minuten wellen in warm water.
- Verwarm de melk tot lauwwarm.
- Meng in een kom de broodmix, basterdsuiker, citroenrasp en kaneel.
- Voeg 25 g boter en de lauwwarme melk toe en kneed tot een soepel deeg.
- Laat het deeg 15 minuten rijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Dep de gewelde krenten droog met keukenpapier.
- Snijd de abrikozen en pruimen in kleine stukjes.
- Bestuif het aanrecht met bloem en druk het deeg plat.
- Kneed de krenten, abrikozen en pruimen gelijkmatig door het deeg.
- Laat het deeg afgedekt in de kom nog 20 minuten rijzen op een warme plek.
- Snijd de bitterkoekjes fijn en meng ze met de amandelspijs.
- Vorm een rol van de spijs van ongeveer 20 cm lang.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Vorm het deeg tot een ovaal brood van circa 25 cm lang.
- Maak een gleuf in het midden, leg de spijsrol erin en vouw het deeg eroverheen.
- Vet een bakplaat in en leg het brood erop met de naad naar beneden.
- Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven.
- Dek eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
- Haal het brood uit de oven en bestrijk het met de resterende boter.
- Laat het afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer het paasbrood in dikke plakken met een likje roomboter of naast een kopje koffie of thee voor een feestelijk ontbijt.
Wijnadvies:
Heerlijk met een glas Muscat, Sauternes of een lichtzoete bubbels zoals Moscato d’Asti voor een feestelijke combinatie.
Voedingswaarden
Calories: 355 kcal | koolhydraten: 48 g | Protein: 7 g | Vet: 14 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 24 g