Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- plastic folie
- bakvorm 21 x 21 cm
Ingrediënten
Speculaasdeeg
- 500 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 160 gram witte basterdsuiker
- 70 gram bruine basterdsuiker
- 270 gram boter koude
- 15 ml melk
- 1 ei
- 2 el speculaaskruiden
Amandelspijs
- 250 gram amandelen
- 250 gram suiker
- 1 eiwit
Extra nodig
- 1 eidooier
- 1 scheutje slagroom
Instructies
Speculaasdeeg
- Maak op het aanrecht een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder over de bloem.
- Meng in het kuiltje de boter, witte- en donkere basterdsuiker, melk, ei en de speculaaskruiden met elkaar.
- Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Amandelspijs
- Maal de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer.
- Voeg het eiwit toe en meng tot spijs.
- Verwarm de oven voor op 175 ºC.
- Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen.
- Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier.
- Rol het deeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg.
- Verdeel het amandelspijs over de bodem en dek af met de rest van het deeg.
- Meng de eidooier met de slagroom en bestrijk het deeg ermee.
- Druk de amandelen in vier gelijke rijen in het deeg.
- Bestrijk nogmaals met het eidooiermengsel.
- Bak het gevuld speculaas circa 45 minuten in de oven.
- Laat afkoelen en snijd in 16 gelijke stukken.