Gevulde Gestoomde Broodjes
Zachte, gestoomde broodjes gevuld met een smaakvol gehaktmengsel. Een heerlijke traktatie met Aziatische invloeden.
Ingrediënten
Instructies
- Doe 25 gram gist in een kopje, giet er ½ dl lauw water bij en los de gist al roerend op.
- Meng 500 gram bloem, de opgeloste gist, 1 ei, 1 eetlepel suiker en een snufje zout in een beslagkom.
- Meng er beetje bij beetje de rest van het lauwe water (2.
- 5 dl) bij en besla het deeg dan tot een soepele bal ontstaat.
- Leg het deeg in de beslagkom en dek die met een vochtige doek af.
- Snipper 2 grote uien fijn en fruit ze in 1 eetlepel olie lichtbruin.
- Neem ze uit de pan en braad 300 gram gehakt zonder olie of vet met peper en zout; maak het met 2 vorken los en laat het niet aanbranden.
- Snijd 100 gram ham of spek fijn en voeg het, als het gehakt bruin wordt, toe.
- Laat het verder fruiten en voeg de uien weer toe.
- Meng 1 afgestreken eetlepel maïzena, 1 volle eetlepel suiker en 1 eetlepel ketjap manis in een kopje met wat zout tot een vloeibaar papje ontstaat.
- Voeg dit bij het gehakt en roer het een paar minuten door.
- Neem de pan van het vuur en roer er 2 el fijngehakte selderij door.
- Verdeel het gerezen deeg in 12 stukjes en rek elk stuk deeg op de met olie ingevette handpalm met de andere hand naar alle kanten uit.
- Leg in het midden van de lap 1/12 deel van het gehaktmengsel en vouw het deeg eromheen, zodat een mooi bolletje ontstaat.
- Leg het bolletje met de dichtgevouwen kant omlaag op een stukje niet ingevet boterhampapier van 10 x 10 cm.
- Stoom ze op een bakplaat boven een met water gevulde bakplaat in een hete oven in 1 1/2 uur gaar.
- (In een rijststomer duurt het wat langer).
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
- Serveer de gestoomde broodjes warm.
- Lekker met chilisaus en/of sojasaus.
- Een licht fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 300 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 15 g | Vet: 10 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 8 g