Gevulde Kerstkalkoen met Pancetta en Salie
Ingrediënten
- 1 kalkoen ca. 2 ½ kg
- 100 g pancetta Italiaans spek
- 20 g verse salie
- 4 saucijsjes
- 2 sneetjes witbrood zonder korst
- 1 appel geschild en in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 3-4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels bloem
- 200 ml gevogeltefond
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- erwarm de oven voor op 225°C.
- Schuif je hand voorzichtig onder het vel van de kalkoen om ruimte te maken.
- Bedek de buik en poten van de kalkoen met de helft van de pancetta en leg de salieblaadjes erop.
- Trek het vel van de kalkoen terug en steek het eventueel vast met cocktailprikkers.
- Hak de rest van de salie fijn en snijd de rest van de pancetta in kleine stukjes.
- Verwijder het vel van de saucijsjes en meng het vlees met het brood, appel, knoflook, fijngehakte salie en pancettastukjes.
- Vul de buikholte van de kalkoen met het mengsel en sluit deze met cocktailprikkers.
- Bekleed een braadslede met aluminiumfolie en leg de kalkoen met de rug naar beneden erop.
- Bestrijk de kalkoen royaal met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Vouw de aluminiumfolie over de kalkoen, zorg ervoor dat er ruimte blijft tussen de kalkoen en de folie.
- Braad de kalkoen 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verlaag de oventemperatuur naar 175°C en braad de kalkoen nog 2-2 ½ uur, afhankelijk van de grootte.
- Verwijder de aluminiumfolie en verhoog de temperatuur naar 200°C.
- Laat de kalkoen nog 30 minuten knapperig bruin worden, regelmatig bestrijken met braadvet.
- Laat de kalkoen minstens 15 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je hem aansnijdt.
- Verwarm het braadvocht in een pan, voeg de bloem en fond toe en verwarm op zacht vuur tot een lichtgebonden jus ontstaat.