Gevulde Parelhoen met Abrikozen en Sinaasappelsaus
Een feestelijk gerecht van parelhoen, gevuld met zoete abrikozen en geserveerd met een verfijnde sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden!
Equipment
- wildschaar
Ingrediënten
- 1 grote parelhoen
- 50 gram rookspekblokjes
- 2 sjalotten fijngehakt
- 3 teentjes knoflook geperst
- 100 gram abrikozen fijngehakt
- 2 sneetjes geroosterd oud witbrood verkruimeld
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 75 gram gemalen amandelen
- Peper en zout naar smaak
- 1 dl sinaasappelsap
- 3 dl gevogeltefond
- ½ dl droge witte wijn
- 100 gram boter
Instructies
- Maak de parelhoen schoon, verwijder achtergebleven veertjes, dep hem droog en wrijf in met zout en peper.
- Bak de spekblokjes zachtjes knapperig met de gehakte sjalotten en geperste knoflook.
- Voeg de fijngehakte abrikozen, verkruimeld witbrood, gehakte peterselie, gemalen amandelen en zout en peper naar smaak toe aan het mengsel.
- Vul de parelhoen hiermee en druk de vulling goed aan.
- Steek de nek en het achterstuk goed dicht met cocktailprikkers.
- Beleg de parelhoen met plakjes boter en braad hem in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 1 uur gaar.
- Bedruip de parelhoen af en toe met het vrijgekomen vet.
- Houd de parelhoen warm in aluminiumfolie.
- Roer de aanbaksels los met sinaasappelsap en zeef dit in een pan.
- Breng het met gevogeltefond en witte wijn aan de kook op hoog vuur en laat de saus tot 3 dl inkoken.
- Klop van het vuur af de rest van de boter, in klontjes gesneden, erdoor.
- Knip de parelhoen met een wildschaar in stukken en serveer elk deel met een gedeelte van de vulling en wat saus.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de gevulde parelhoen met geurige pilav-rijst en gestoomde seizoensgroenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier past perfect bij dit gerecht, dankzij de rijke saus en de subtiele zoetheid van de abrikozen.
Voedingswaarden
Calories: 650 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 45 g | Vet: 40 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 15 g