Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- springvorm 24 cm Ø rond of vierkant
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram basterdsuiker
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 150 gram boter in kleine stukjes
- 2 eetlepels melk
- 2 eieren losgeklopt
- 300 gram amandelspijs
- 1 theelepel limoenrasp
- Snufje zout
- Handvol amandelen
- Bloem om het werkblad te bestuiven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°C Hetelucht Plus.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel, voeg het zout en de koek- en speculaaskruiden toe.
- Meng de basterdsuiker, boter en melk erdoor en kneed tot een soepel deeg.
- Verpak het deeg in folie en laat het ongeveer 45 minuten rusten in de koelkast.
- Verkruimel de amandelspijs en meng met de limoenrasp en de helft van de losgeklopte eieren.
- Laat het deeg even op temperatuur komen en verdeel het in twee gelijke porties.
- Vet een bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
- Rol één portie deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot de grootte van de bakvorm.
- Leg het deeg in de vorm.
- Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg, laat de randen vrij.
- Rol de tweede portie deeg uit en leg deze op de amandelspijs, druk de randen goed dicht.
- Versier de bovenkant met de amandelen en bestrijk met de rest van het losgeklopte ei.
- Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten gaar.
- Laat buiten de oven afkoelen voordat je het serveert.
Notities / Tips / Wijnadvies
Snijd de gevulde speculaas in mooie stukken en serveer het als een heerlijke traktatie bij de koffie of thee tijdens de feestdagen of speciale gelegenheden.