Gevulde speculaas

Gevulde Speculaas

Porties: 1 gevulde speculaas (springvorm diameter 24 cm)
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 150 gram boter in kleine stukjes
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eieren losgeklopt
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 theelepel limoenrasp
  • Snufje zout
  • Handvol amandelen
  • Bloem om het werkblad te bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C Hetelucht Plus.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, voeg het zout en de koek- en speculaaskruiden toe.
  • Meng de basterdsuiker, boter en melk erdoor en kneed tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in folie en laat het ongeveer 45 minuten rusten in de koelkast.
  • Verkruimel de amandelspijs en meng met de limoenrasp en de helft van de losgeklopte eieren.
  • Laat het deeg even op temperatuur komen en verdeel het in twee gelijke porties.
  • Vet een bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Rol één portie deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot de grootte van de bakvorm.
  • Leg het deeg in de vorm.
  • Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg, laat de randen vrij.
  • Rol de tweede portie deeg uit en leg deze op de amandelspijs, druk de randen goed dicht.
  • Versier de bovenkant met de amandelen en bestrijk met de rest van het losgeklopte ei.
  • Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten gaar.
  • Laat buiten de oven afkoelen voordat je het serveert.

Notities / Tips / Wijnadvies

Snijd de gevulde speculaas in mooie stukken en serveer het als een heerlijke traktatie bij de koffie of thee tijdens de feestdagen of speciale gelegenheden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Sinterklaas