Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- aluminium folie
Ingrediënten
- 125 gram dadels ontpitte
- 3 theelepel speculaaskruiden of koekkruiden
- 200 ml water heet
- 100 gram noten naar smaak
- 3 grote eieren
- 175 gram roggemeel koop je gewoon bij xxl AH of biowinkel
- 125 gram havermoutmeel dit maal ik zelf in een koffiemolen
- 200 gram roggemeel
- 100 gram rijstmeel
- 100 ml rijstmelk ik gebruikte soyamelk
- 3 theelepel wijnsteenbakpoeder te koop bij biowinkel maar in nood zou ik het aandurven om 2,5 – 3 theelepels gewone bakpoeder te gebruiken
- kokosolie om blik in te smeren
- 1,5 theelepel oerzoet alternatieve suiker of kokosbloesemsuiker
- Extra noten voor bovenop de koek
- snufje zout gebruikte Rens overigens niet
Evt. havermout om bakblik te bedekken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- In een keukenmachine of blender maal je de dadels, de eieren met het hete water fijn en romig.
- Het is een prettige manier om de dadels helemaal fijn te krijgen.
- Als je alleen de dadels maalt wordt het zo’n kleffe boel.
- Maal de noten fijn met de vijzel of sla ze fijn met een deegroller.
- Schenk het dadelvocht over in een beslagkom.
- Voeg hier de melk, het gezeefde meel, speculaaskruiden, zout naar smaak en bakpoeder bij.
- Roer goed door en voeg tenslotte de gemalen nootjes toe.
- Vet je (medium grote) cakevorm in met kokosolie of andere olie zonder smaak.
- Rens doet geen bloem op de olie in de bakvorm.
- Om zeker te weten dat de cake goed uit de vorm komt heb ik onderin wat bakpapier gedaan en langs de zijkanten havermout.
- Het deeg mag in de bakvorm.
- Ik versierde de bovenkant met diverse nootjes en strooide hier oerzoet overheen.
- Ik vind kokosbloesemsuiker nog lekker, maar het is best prijzig.
- Oerzoet is goedkoper en een goed alternatief. Je koopt het in biologische winkels.
- De gezonde koek gaat de oven in voor 60 minuten. Bedek de bovenkant met aluminiumfolie om de nootjes te beschermen tegen aanbranden.
- Haal zo’n 10 minuten voordat de koek klaar is, de zilverfolie weg.
- Test je koek met een prikker of de binnenkant gaar is.
- Zo niet, geef het dan nog kort de tijd te garen.
- Laat de koek ruim 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm gaat.
- Niet te vroeg, het zou jammer als de ontbijtkoek zou breken omdat je zo nieuwsgierig bent om het te testen!