Goulash van Hetty van Es
Eigen recept in vele smaken en vormen te maken
Ingrediënten
- 500 gr dikke rib met een dun vetrandje
- 200 gr ontbijtspek dik gesneden
- 3 teentjes knoflook
- 1 groot blikje tomatenpuree
- 1 grote ui of 2 kleine
- 2 paprika's
- 2 eetlepels bloem voor het vlees
- 1½ eetlepel paprikapoeder pittig
- 2 takjes tijm of tijm uit een potje
- 300 cc water of bouillion / doe zelf bouillion
- peper
- 75 gram croma
- 3 eetlepels olijfolie
- Rijst
- 250 cc slagroom klein potje
- zout
eventueel
- erwten
Instructies
Voorwerk:
- Snij de dikke rib ( of laat het doen bij de slager) in kleine vierkante blokjes
- Snij de ontbijtspek in dunne reepjes
- Pers de knoflookteentjes
- Snipper de uien
- snij de paprika in kleine blokjes
- ris de takjes tijm
Bereidingswijze:
- Rol de blokjes vlees door de bloem, schudt de overige bloem eraf, bewaar het wel (misschien later de saus iets te binden)
- Laat de boter warm worden en bak daarin het vlees bruin.
- Wel erbij blijven anders bakt de bloem aan aan de bodem.
- Voeg dan uien, paprika spekreepjes, knoflook, tijm, peper en zout toe (maar pas op met het laatste als je bouillion gebruikt!! zout!! 🙂
- alles aangebraden tot de uien een kleurtje krijgen, voeg dan de tomatenpuree toe en water/bouillion.
- Alles goed door elkaar mixen en op een laag vuurtje of net als ik oma's petroleumstelletje uren laten sudderen.
- (kan ook in de slowcooker als je die hebt)
- Op gevoel en met proeven kijken of het vlees gaar is, bij mij staat het gewoon 3 ¼ uur op het stelletje.
- Even kijken hoe het vocht is ingeslonken en anders van de overgebleven bloem een roux maken en dan afblussen met slagroom, dat het donkerrode de kleur oranje wordt ( of naar smaak).
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met rijst en eventueel doperwten
Kan ook met brood.