Goulash van Hetty van Es

Eigen recept in vele smaken en vormen te maken
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gr dikke rib met een dun vetrandje
  • 200 gr ontbijtspek dik gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1 grote ui of 2 kleine
  • 2 paprika's
  • 2 eetlepels bloem voor het vlees
  • eetlepel paprikapoeder pittig
  • 2 takjes tijm of tijm uit een potje
  • 300 cc water of bouillion / doe zelf bouillion
  • peper
  • 75 gram croma
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Rijst
  • 250 cc slagroom klein potje
  • zout

eventueel

  • erwten

Instructies

Voorwerk:

  • Snij de dikke rib ( of laat het doen bij de slager) in kleine vierkante blokjes
  • Snij de ontbijtspek in dunne reepjes
  • Pers de knoflookteentjes
  • Snipper de uien
  • snij de paprika in kleine blokjes
  • ris de takjes tijm

Bereidingswijze:

  • Rol de blokjes vlees door de bloem, schudt de overige bloem eraf, bewaar het wel (misschien later de saus iets te binden)
  • Laat de boter warm worden en bak daarin het vlees bruin.
  • Wel erbij blijven anders bakt de bloem aan aan de bodem.
  • Voeg dan uien, paprika spekreepjes, knoflook, tijm, peper en zout toe (maar pas op met het laatste als je bouillion gebruikt!! zout!! 🙂
  • alles aangebraden tot de uien een kleurtje krijgen, voeg dan de tomatenpuree toe en water/bouillion.
  • Alles goed door elkaar mixen en op een laag vuurtje of net als ik oma's petroleumstelletje uren laten sudderen.
  • (kan ook in de slowcooker als je die hebt)
  • Op gevoel en met proeven kijken of het vlees gaar is, bij mij staat het gewoon 3 ¼ uur op het stelletje.
  • Even kijken hoe het vocht is ingeslonken en anders van de overgebleven bloem een roux maken en dan afblussen met slagroom, dat het donkerrode de kleur oranje wordt ( of naar smaak).

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met rijst en eventueel doperwten
Kan ook met brood.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rundvlees
Land van herkomst Hongarije