Gratin van Snijbietstelen met Spek en Scamorza

Ovengebakken gratin van snijbietstelen met spek en gesmolten Scamorza, bestrooid met citroenrasp en knapperig broodkruim – geserveerd in rustieke ovenschaal.

Gratin van Snijbietstelen met Spek en Scamorza

Geniet van een heerlijke gratin van snijbietstelen, gecombineerd met spek, Scamorza kaas en een knapperig broodkruimels. Perfect als bijgerecht!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 100 g spek in dunne reepjes
  • 150 g Scamorza gerookte Mozzarella of een verse Mozzarella
  • 3 el olijfolie
  • 3-4 takjes peterselie
  • 50 g kruimels droog witbrood of paneermeel
  • 800 g snijbietstelen
  • circa 1/8 l bouillon
  • peper
  • geraspte citroenschil
  • zout
  • 1 witte of rode ui fijngesneden

Instructies

  • Snijd de snijbietstelen in vingerlange en vingerdikke stukken en bewaar ze in citroenwater om ze wit te houden.
  • Bak de ui zachtjes aan in 2-3 el olijfolie.
  • Voeg de snijbietstelen toe en bak ze kort mee in de olie, breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de bouillon toe en laat 10 tot 20 minuten afgedekt stoven.
  • Haal de stelen uit de pan met een schuimspaan.
  • Verdeel de stelen in een platte ovenvaste schotel, mooi parallel als asperges.
  • Verdeel de spek en in blokjes gesneden Scamorza tussen en onder de stelen.
  • Bestrooi met paneermeel en wat citroenschil.
  • Besprenkel met olijfolie en bak in de oven tot de kaas gesmolten is en alles begint te borrelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met witbrood of pelaarappelen met groentenat.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Italiaanse Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 250 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 12 g | Vet: 18 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Ovenschotel / Vlees / Zuidvruchten
Land van herkomst Italië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden