Griekse ovenschotel met aubergine en gehakt
Een klassieke Griekse ovenschotel met lagen gebakken aubergine, kruidige tomatensaus met gehakt en romige bechamel, afgewerkt met Parmezaanse kaas.
Equipment
- kookpan
Ingrediënten
Instructies
- Oven voorverwarmen op 225 °C (gasovenstand 5).
- Ui en knoflook pellen en fijn snipperen.
- 3 eetlepels olie verhitten en gehakt al omscheppend rul bakken.
- Ui en knoflook toevoegen en 2 minuten meebakken.
- Tomatenblokjes laten uitlekken en met tomatenpuree aan het gehakt toevoegen.
- Saus 10 minuten zachtjes laten pruttelen.
- Béchamelsaus met melk bereiden volgens de verpakking.
- Aubergines wassen en in plakken van 1 cm snijden.
- Rest van de olie verhitten en aubergineplakken in gedeelten goudbruin bakken.
- Eiwit stijf kloppen en door de béchamelsaus spatelen samen met 1/3 van de kaas.
- Ovenschaal invetten met boter of margarine.
- Aubergines in lagen in de ovenschaal leggen en bestrooien met zout.
- Eieren loskloppen en door de tomatensaus roeren, op smaak brengen met zout.
- Tomatensaus over de aubergines schenken en gladstrijken.
- Béchamelsaus erover verdelen en gladstrijken.
- Bestrooien met de rest van de kaas.
- Schotel in het midden van de oven ca.
- 20 minuten goudbruin bakken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en vers knapperig brood.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn, zoals een Griekse Xinomavro of Merlot.
Voedingswaarden
Calories: 540 kcal | koolhydraten: 14 g | Protein: 33 g | Vet: 39 g | Zout: 2.1 g | Sugar: 6 g