Griekse ovenschotel met aubergine en gehakt

Griekse ovenschotel in moussaka-stijl met laagjes aubergine, gekruid gehakt en romige bechamelsaus. Afgewerkt met een goudbruine kaaskorst en geserveerd in een keramische ovenschaal op een rustieke houten tafel in warm natuurlijk licht.

Griekse ovenschotel met aubergine en gehakt

Een klassieke Griekse ovenschotel met lagen gebakken aubergine, kruidige tomatensaus met gehakt en romige bechamel, afgewerkt met Parmezaanse kaas.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • ½ eetlepel boter of margarine voor invetten
  • ½ zakje béchamelsauspoeder 25 g
  • 1 blikje tomatenblokjes 400 g
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 2 aubergines
  • 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 2,5 dl melk
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 1 eiwit
  • 500 g rundergehakt
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C (gasovenstand 5).
  • Ui en knoflook pellen en fijn snipperen.
  • 3 eetlepels olie verhitten en gehakt al omscheppend rul bakken.
  • Ui en knoflook toevoegen en 2 minuten meebakken.
  • Tomatenblokjes laten uitlekken en met tomatenpuree aan het gehakt toevoegen.
  • Saus 10 minuten zachtjes laten pruttelen.
  • Béchamelsaus met melk bereiden volgens de verpakking.
  • Aubergines wassen en in plakken van 1 cm snijden.
  • Rest van de olie verhitten en aubergineplakken in gedeelten goudbruin bakken.
  • Eiwit stijf kloppen en door de béchamelsaus spatelen samen met 1/3 van de kaas.
  • Ovenschaal invetten met boter of margarine.
  • Aubergines in lagen in de ovenschaal leggen en bestrooien met zout.
  • Eieren loskloppen en door de tomatensaus roeren, op smaak brengen met zout.
  • Tomatensaus over de aubergines schenken en gladstrijken.
  • Béchamelsaus erover verdelen en gladstrijken.
  • Bestrooien met de rest van de kaas.
  • Schotel in het midden van de oven ca.
  • 20 minuten goudbruin bakken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en vers knapperig brood.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn, zoals een Griekse Xinomavro of Merlot.

Voedingswaarden

Calories: 540 kcal | koolhydraten: 14 g | Protein: 33 g | Vet: 39 g | Zout: 2.1 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Ovenschotel / Rundvlees / Vis / Zuivel
Land van herkomst Griekenland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden