Grootmoederstaart
AllerHande 1996
Equipment
- laag taartvorm doorsnede ca. 22 cm,
Ingrediënten
- 75 g pijnboompitten
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 1 pakje poeder voor gele banketbakkersroom 140 g, Baukje,
- 250 g bloem
- 100 g poedersuiker
- zout
- 125 g boter koude / of margarine
- 4 eierdooiers
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
Instructies
- Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
- In droge koekenpan pijnboompitten in ca. 2 minuten goudbruin roosteren.
- Op bord laten afkoelen.
- Sinaasappel en citroen goed schoonboenen onder stromend water.
- Boven kom schil van sinaasappel en schil van citroen dun afraspen.
- Sinaasappel en halve citroen uitpersen.
- Sap met water aanvullen tot 3 dl en bij rasp schenken.
- Met garde poeder voor banketbakkersroom erdoor kloppen.
- Taartvorm invetten.
- In kom bloem, poedersuiker en snufje zout mengen.
- Boter toevoegen en met twee messen in kleine stukjes door bloem snijden.
- Eierdooiers en 2 à 3 eetlepels koud water toevoegen.
- Met koele hand snel tot soepel deeg kneden.
- Aanrecht bestuiven met bloem.
- 2/3 Van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 25 cm doorsnede.
- Vorm bekleden met deeg, aan rand goed aandrukken.
- Helft van pijnboompitten over bodem verdelen.
- Banketbakkersroom erover uitstrijken.
- Bestrooien met rest van pijnboompitten.
- Rest van deeg uitrollen tot dunne lap ter grootte van vorm.
- Over vulling leggen.
- Deeg van bodem en deksel tegen elkaar drukken, zodat 'schulprand' ontstaat.
- In midden van oven taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken, laatste 10 minuten van baktijd taart bedekken met aluminiumfolie.
- Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.