Hamburger met aardappel-uienpuree en bieten
Ingrediënten
- 500 g bieten ontveld en in parten
- 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
- versgemalen peper
- zout
- 2 zoete uien
- 1 kg kruimig kokende aardappelen geschild en in stukken
- 4 hamburgers
Instructies
- Schep de bieten met 2 eetlepels van het vloeibare bakvet door elkaar, verdeel ze over een met een bakmatje bekleed bakblik en bestrooi met peper en zout naar smaak.
- Rooster de bieten ± 25 minuten in een voorverwarmde oven (225 °C).
- Pel de uien, snijd de boven en de onderkant eraf.
- Bereid de uien stuk voor stuk.
- Zet een ui in de uienkoker, verdeel er 1 theelepel olie over en bestrooi met peper en zout naar smaak.
- Bereid hem volgens de aanwijzingen van de uienkoker.
- Doe de ui met het kooknat over in een hoge beker of mengkom.
- Kook op dezelfde wijze de andere ui.
- Voeg de andere ui toe en pureer ze met een staafmixer.
- Kook gelijktijdig de aardappelen in water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar.
- Giet ze af, vang het kookvocht op en stamp ze fijn.
- Schep de uienpuree en zoveel van het kookvocht door de aardappelpuree zodat een smeuïge puree ontstaat.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Bestrijk intussen de hamburgers met de rest van het bakvet en grill ze in een hete grillpan aan beide kanten bruin en gaar.
- Serveer de hamburgers met de geroosterde bieten en de puree.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip: Bestrooi de bieten met fijngehakte koriander.
Wijnadvies: Andes Peaks Merlot, Chili