Hamburger

Hamburger

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • Olijfolie
  • 2 eetlepels boter
  • 3 uien in ringen gesneden
  • Snufje zout
  • 50 ml witte wijn
  • 600 gram gehakt
  • ½ ui fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 8 plakjes pancetta
  • 4 ronde zuurdesembroodjes
  • 2 eetlepels mayonaise
  • Kropsla
  • 2 tomaten in plakjes
  • 2 augurken in plakjes
  • 2 eetlepels ketchup
  • 60 gram Parmezaan in schilfers
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie en een klontje boter toe.
  • Voeg de uienringen toe en een snufje zout.
  • Bak de uien zachtjes en roer ze af en toe om totdat ze goudbruin en gekarameliseerd zijn, dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Besprenkel de uien met witte wijn en roer nogmaals goed door.
  • Laat de uien nog een paar minuten koken totdat de wijn verdampt is.
  • Meng ondertussen het gehakt met de fijngesnipperde ui en knoflook.
  • Breng op smaak met zout en peper en kneed kort totdat alles goed gemengd is.
  • Vorm het gehaktmengsel voorzichtig tot vier hamburgers.
  • Maak een kuiltje in het midden van elke burger om te voorkomen dat ze bol komen te staan tijdens het bakken.
  • Bedek de hamburgers met plasticfolie en laat ze een uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 220 ℃ met de grillstand aan.
  • Bak de plakjes pancetta uit in een koekenpan.
  • Bak de hamburgers in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten.
  • Laat de hamburgers even rusten na het bakken.
  • Snijd de broodjes doormidden en grill ze in de oven gedurende 5 minuten op 180 ℃.
  • Beleg de onderkant van de broodjes met sla, plakjes tomaat en een hamburger.
  • Voeg vervolgens gebakken uien en pancetta toe, gevolgd door Parmezaanse kaas en plakjes augurk.
  • Voeg tot slot een beetje ketchup en mayonaise toe op de bovenste helft van het broodje.
  • Serveer de hamburgers direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

 
  • Als het karamelliseren van de uien te lang duurt, voeg dan een snufje baking soda toe in de pan. Dit versnelt het bruiningsproces en verkort de kooktijd.
  • Voor extra smaak kan de hamburger ook op de barbecue worden bereid.
  • Deze hamburger kan perfect worden geserveerd met een frisse salade of knapperige frietjes.
Een koud biertje of een glas rode wijn past goed bij dit stevige gerecht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Broodjes / Vlees